НЗОК се отказа да спира стимулите на аптеките за продажба на скъпоструващи лекарства

OFFNews 19 декември 2018 в 18:41 2258 0

Здравната каса се отказа от идеята да спре стимулите за аптеките, които продават скъпоструващи лекарства.

За това съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща с пациентски организации и с представители на Българския фармацевтичен съюз.

Предвиждаше се НЗОК да спре да плаща на аптеките по 2 лева за обработен протокол за скъпоструващо лекарство, което се заплаща на 100% с обществени средства, тъй като аптеките нямат право на надценка за тези медикаменти.

Надзорният съвет на Касата реши да подкрепи промяната, като според зам.-здравния министър и председател на Надзора Жени Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн. лева, които могат да отидат за скъпоструващи лекарства.

Начева обясни, че тези 2 лева няма да се плащат от пациентите.

Представителите на фармацевтите обаче реагираха остро на готвената промяна, като посочиха, че така ще се създаде нелоялна конкуренция - ще бъдат облагодетелствани големите аптеки, а аптеките в малките населени места ще се откажат да доставят скъпоструващи лекарства, покривани от НЗОК. 

Така се стигна до срещата между представителите на здравното министерство, пациентски организации и фармацевти, на която беше решено таксата от 2 лева да остане. 

Предстоят дискусии за предложението търговците на едро да предоставят отстъпки за лекарствата, частично заплащани от НЗОК, не на аптеките, а на Касата. За обществено обсъждане остава и промяната, според която търговците на едро ще трябва да покриват преразхода на НЗОК за медикаменти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови