НЗОК спира стимулите на аптеките, които продават скъпоструващи лекарства

OFFNews 18 декември 2018 в 14:13 3044 0

Здравната каса обмисля да спре изплащането на стимули за аптеките, които продават скъпоструващи лекарства. Това обяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, цитирана от БТА. 

Промяната засяга лекарствата, които НЗОК заплаща на 100%. В момента Касата плаща по 2 лева на аптеките за обработен протокол за скъпоструващо лекарства, тъй като аптеките нямат право на надценка за тези медикаменти.

Според Начева, ако спре да заплаща тези пари, НЗОК ще спести 16 млн. лева, които могат да се насочат за плащане на скъпоструващи лекарства. 

Тя е категорична, че тези 2 лева на протокол няма да се заплащат от пациентите. 

Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени, обясни Начева.

Обсъжда се и идеята при преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, в това число и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата.

По думите ѝ тези мерки няма да навредят на болните хора. Тя беше категорична, че няма да има лимити за лекарствата за онкоболните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови