На първо четене: Болница Лозенец няма да е правителствена

OFFNews 24 януари 2019 в 11:18 2293 0

На първо четене депутатите гласуваха болница "Лозенец" вече да не е правителствена.

Лечебното заведение ще запази статута си на държавна болница, но вече няма да бъде към Министерския съвет, а ще бъде преобразувано в търговско дружество и ще премине на подчинение на Софийския университет. Лечебното заведение сега е Университетската болница на Медицинския факултет на СУ. Негов декан е дългогодишният ѝ директор д-р Любомир Спасов.

Първоначалното намерение бе тя да бъде превърната в първата национална детска болница, но по време на дебатите стана ясно, че без "Лозенец" Медицинският факултет на СУ няма как да оцелее и ще загуби акредитацията си - без клиничната си база СУ не би могъл да отговори на критериите.

Изменението в Закона за лечебните заведения бе внесено от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и прието от Министерски съвет на 22 ноември 2018 г. След острия отпор на СУ обаче бе частично променено - остана частта, която предвижда "Лозенец" да не е правителствена и отпадна тази, според която се превръща в национална педиатрична болница. В този им вид текстовете бяха одобрени днес на първо гласуване от депутатите със 110 гласа "за", 3 "против" и 53 "въздържал се".

Министър Ананиев заяви, че държавата е инвестирала много средства в болничното заведение и е редно то да бъде ползвано от целия български народ.

"Ние се отказваме от мотивите за използване болница "Лозенец" като основа за създаване на детска болница и сме готови тя да стане всъщност университетска болница към СУ. Между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, които хронологично да окажат как тази болница от към Министерски съвет ще се превърне в търговско дружество - и оттам в университетска болница към СУ", заяви той. 

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов обаче заяви, че по този начин се пренебрегва първоначалната мотивация на законопроекта, като подчерта необходимостта от национално заведение за лечение на българските деца. Министър Ананиев отговори, че Национална детска многопрофилна болница ще има и нейното строителство ще започне още тази година. 

Депутатът от БСП Валентина Найденова изрази притеснения, че смяната на статута на болницата може да отвори възможности тя да бъде приватизирана, и заяви, че от БСП ще се въздържат при вота. Министър Ананиев отговори, че между първо и второ четене ще бъде определена технологията на превръщане на болницата в търговско дружество и нейното преминаване към Медицинския факултет на Софийски университет. "На Софийски университет ще се даде правото на управление, но болницата ще си бъде държавна", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови