На първо четене: Депутатите приеха държавния бюджет за догодина

OFFNews 07 ноември 2018 в 19:11 2816 0

След само 2 часа дебати мнозинството в парламента прие на първо четене проекта за държавния бюджет за догодина.

"За" гласуваха 115 депутати - ГЕРБ, "Обединените патриоти" и един от "Воля", а "против" бяха 85 - БСП и ДПС.

Управляващите изтъкнаха, че приоритетите на бюджета 2019 година са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите.

"Бюджет 2019 е един от най-добрите в последните 10 години. 3,7 ръст на БВП, 116 млрд., пореден бюджет на устойчив растеж, 5,6 млрд. повече приходи спрямо 2017. Впечатляващо число, което ни дава възможност да реализираме приоритетите ни", коментира по време на дебатите председателя на правната комисия Менда Стоянова.

Според ДПС обаче това далеч не е така. "Бюджетът не трябва да е торба с пари за социални плащания. Той е основният финансов инструмент за правене на икономическа политика. Бюджетът за следващата година не отразява цикъла на икономическото развитие и не подкрепя растежа", каза Йордан Цонев.

Той прогнозира, че догодина инфлацията у нас ще бъде между 5 и 5,5%., а бюджетът е прогнозиран с инфлация от 3 на сто, която е нереалистична. "Тази инфлация ще изяде увеличаването на пенсиите, така че с това не се хвалете. Другото, което ще изяде, е увеличаването на заплатите, но за сметка на това категорично ще повлияе макроикономически зле на икономическия цикъл", коментира Йордан Цонев.

Бюджетът за догодина беше остро критикуван и от БСП. "Бюджетът ви е голям, но и „Титаник“ беше, а потъна – управляващите да стягат спасителните жилетки и да плуват към предсрочни избори", коментира социалистът Румен Гечев и добави, че "червената лампа" вече мига много силно.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова бюджетът, който ГЕРБ определят като най-социален, всъщност не решава нито един реален проблем . "Това е бюджет на застоя, безпътицата и целта му е оцеляване на правителството", добави тя.

"Обединените патриоти" пък обявиха, че Бюджет 2019 отразява философията на управлението.

"Оставаме с голямо недоумение - от ДПС казват, че бюджетът е твърде социален, без политики и реформи. От БСП казват, че са замразени социалните плащания. Питам се тогава къде е истината", каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков и добави, че във всяка мярка в бюджета реформаторско мислене.

В самия проект за 2019 година е предвидено минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лева. Заложено е и увеличение на заплатите за държавните служители - с 10%. Месечните възнаграждения на учителите пък трябва да се повишат с 20%.

За догодина е заложен дефицит от 0.5% от БВП. Очаква се приходите да бъдат 43,8 млрд. лева, а разходите - 44,4 млрд. лева

Предвидени са 40,4 млн. лева за помощи за отопление, което е с 50% повече в сравнение с парите, отделени за това тази година. За хората с увреждания ще бъдат отделени 150 млн. лева. Разходите за отбрана пък ще достигнат 1,8 млрд. лева или 1,58% от БВП на страната.

В бюджета е заложено и увеличени средствата за персонал в МВР и в Министерството на правосъдието.

Догодина, когато ще се проведат месни избори, бюджетът предвижда над половин милиард лева повече да бъдат отпуснати за общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови