На първо четене: Ограничиха възможността за обжалване на обществени поръчки

ОFFNews 16 май 2018 в 11:01 5387 1

На първо четене мнозинството в парламента приеха промени, които ограничават възможността за обжалване на обществени поръчки.

Изменението в Закона за обществените поръчки беше прието с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти". От БСП още в началото на дебата обявиха, че няма да подкрепят идеите, защото противоречат на правовата държава. Подобни бяха и мотивите на ДПС да се въздържат.

Текстовете са предложени от ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. Промените предвиждат и ограничаване на кръга на лицата, които могат да възразяват срещу резултатите от процедурата. Въвеждат се и нови изисквания към жалбоподателите. Преди промените да влязат в сила, те трябва да бъдат приети в пленарната зала и на второ четене. 

От ДПС подчертаха, че ще предложат промени между двете четения. "Одобряваме целите, но не и методите. Стар проблем е този порок, този спорт за някои участници в процеса на обжалване. Не е тайна, че има редица фирми, които са го превърнали в професия. Опитвахме се да увеличим таксите за обжалване и сме получавали укор от Брюксел с мотива, че това е опит за ограничаване на правосъдието", коментира Хамид Хамид.

Той обясни, че ДПС подкрепя голяма част от промените, но имат възражения към тези, който ограничава фирмите, които могат да обжалват резултатите от обществени поръчки. "Това може да се тълкува като възпрепятстване достъп до правосъдие", коментира още той.

А от ГЕРБ се изненадаха от позицията на ДПС. "Малко се изненадах от вашето изказване, в него имаше едно реформаторско, но и красиво дръзновение. Този законопроект е съгласуван и с трите бизнес организации като едната иска да се върне стария режим на депозити като гаранции на обществените поръчки", коментира изказването на Хамид Хамид председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Той подчерта още, че идеята е само "жалбата да не е бланкетна, а да се посочат конкретните основания". "Нима това не е нормално? Това ще преодолее в голяма степен опитите на малоимотни притежатели на търговски дружества да изнудват по 7-9 месеца и да възпрепятстват другите участници в обществената поръчка", обясни Кирилов.

Социалистите също коментираха, че законопроектът има своята логика и добра идея. "Притеснява ни отношението към правовия ред като декор и досадна подробност. Проблемът на обществото е, че поръчките са нагласени и с предизвестен победител", коментира депутатът от БПС Явор Божанков.

"Обединените патриоти" пък обявиха, че с тези промени се "премахва един доста доходен бизнес на платени жалбоподатели". "Те нямат никакъв интерес към обществената поръчка и единствената им цел е да изнудват участниците в нея. Изненадан съм, че подкрепяте това явление", обърна се към БСП Христиан Митев.

"При злоупотреба с право винаги има и вина. Вие на практика се опитвате заради дивото да изгорите и питомното. При голяма част от обществените поръчки има съмнения за прозрачност", отговори секретарят на групата на БСП Филип Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

19.05 2018 в 17:16

И тук историята се повтаря отново до втръсване,
защото герберастите отново намериха начин как да
се измъкнат от затруднената ситуация в която изпаднаха,
с постоянно отправяните срещу тях критики от страна
на опозицията в Народното Събрание !
Навремето когато Елена Йончева направи компрометиращия
ги филм относно плачевното състояние на металната ни
гранична ограда и кражбите около нея, за да затворят устата
на журналистите те я обявиха за обект
от . . .Национално значение !
Сега отново за да затворят устата на неколцината ни прогресивни
журналисти ,те с помощта на юридически похвати успяха да ограничат критиките върху обществените поръчки в страната !
ТОВА Е СЕКТОРА КЪДЕТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ НИКОГО,
НАЙ-МНОГО . . .И ТО В МИЛИОНИ !!!