На първо четене: Отпадат номерата на партиите в бюлетината, видеонаблюдение в избирателните секции

OFFNews 12 декември 2018 в 13:37 3069 0

Снимка БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс, които предвиждат да отпаднат номерата на партиите в бюлетината, както и да има видеонаблюдение в избирателните секции.

В своя законопроект партия "Воля" предлага избирателите да могат да следят на живо изборния ден, като се поставят видеокамери в над 12 400 избирателни секции. Такава практика има в Русия и Азербайджан.

Всеки един гражданин ще може да гледа на живо и да подаде сигнал в случай на установени нарушения на Изборния кодекс, се посочва в мотивите на проектозакона.

Депутатът от БСП Хамид Хамид предложи излъчване на живо да има и при броенето на бюлетините, тъй като там се правят най-много злоупотреби.

Дебат в пленарната зала предизвика предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да се ограничи машинното гласуване. То трябваше да бъде въведено във всяка една секция на предстоящите през май 2019 г. европейски избори. Сега управляващото мнозинство иска да има машини в над 1000 секции с над 300 избиратели, а ЦИК да решава в кои точно.

„България е страна на космонавти, горда с постиженията си в IT-сектора и широколентовия достъп до интернет, а катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер", заяви депутатът от БСП Крум Зарков от трибуната на Народното събрание.

По неговите думи органите на изпълнителната власт е трябвало да осигурят на всеки избирател правото да гласува с хартиена или бюлетина за машинно гласуване и това право е записано в закона от преди 5 години.

„За 5 години, постоянно действащата ни изборна администрация не можа да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини за изборния ден“, посочи Зарков.

Според него няма разумен човек, който да вярва, че задачата за закупуване на машини е мисия невъзможна. "Когато е ясно, че има недоверие в изборния процес – броенето в секционните избирателни комисии, съставянето на протоколи и пренасянето им, защо се спира една проста мярка, която да допринесе за неговото преодоляване", допълни той.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че управляващите амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато се гарантира технологичната сигурност и обезпеченост на процеса.

Кирилов посочи още, че многократно е било обсъждано "до каква степен машинното гласуване опростява изборния процес, тъй като резултатът от гласуването не се възприема и отчита автоматично и директно, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез контролното преброяване на разписките от електронното гласуване".

"Да, държавата има възможност да осигури машини за всички секции. Въпросът е кому е изгодно, струва ли си, голяма част от колегите знаят отговора", заяви той.

Според народния представител от БСП Филип Попов „ГЕРБ искат служебно печелене на следващите избори, каквито и да са те".

"Какво се промени за няколко години, когато ГЕРБ приеха машинното гласуване и дистанционното електронно гласуване- досега, когато го отменят“, попита той.

Социалистът Георги Свиленски е категоричен, че ГЕРБ не може да прави избори, без да фалшифицира. "Няма лошо - да загубиш по честен начин“, допълни депутатът от левицата.

Второто изменение на Изборния кодекс е във връзка с изписването на номера пред партия и коалиция в бюлетината за гласуване, предложено от ГЕРБ и "Обединени патриоти". То цели да отпадне ефектът "15-15", който изкривява изборния резултат, се посочва в мотивите на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови