На първо четене: Приеха законодателни мерки срещу мръсния въздух

OFFNews 16 ноември 2018 в 14:02 2294 0

Депутатите приеха на първо четене поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които въвеждат норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление.

Измененията са в изпълнение на решение на Съда на Европейския съюз и се правят, за да не бъдат налагани финансови санкции на страната.

Основното притеснение на БСП беше, че така ще се вдигнат цените на въглищата и дървесината за огрев и то в началото на зимния сезон. Социалистите настояват закона да не бъде приеман сега. "В навечерието на заявения утре грандиозен протест, управляващите са на път да довзривят българските граждани", каза депутатът от БСП Иван Иванов.

Друг социалист - Пенчо Милков, пък добави, че хората ползват евтини въглища, дърва, дори отпадъци от мебелно производство, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни.

От БСП имаха и критики, че в законопроекта няма нито ред за това по какъв начин ще бъдат компенсирани българските граждани, които пряко ще бъдат засегнати от повишаване на цените на твърдите горива.

"Данъците вдигнаха, гражданската отговорност увеличиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще правят хората?", попита Иванов.

Бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева отхвърли обвиненията на социалистите.

"Този законопроект е много важен, за да дишаме по-чист въздух. Той бих казала, че има една основна характеристика, защото чрез него се изразява решимост – решимост за прилагането на реални и ефективни мерки за справянето с проблема", каза тя.

Друг депутат от ГЕРБ - Александър Ненков, обвини БСП, че изказванията им са популистки. "Законопроектът за чистотата на въздуха може да е закъснял и притиснат от санкциите, но е добър", каза той.

Законопроектът предвижда още кметовете да са отговорни за осигуряване на чистотата на въздуха на територията на съответната община. Тази идея срещна остри критики от страна на ДПС. "Чистотата на въздуха е комплексен проблем. Недопустимо е прехвърлянето на пълната отговорност само върху кметовете на общини. Те не контролират качеството на твърдите горива за битово отопление", каза депутатът Джевдет Чакъров.

"В законопроекта за чистотата на атмосферния въздух кметовете нямат нито една нова отговорност", отговори министърът на екологията Нено Димов.

Измененията вменяват задължения на кметовете да разработват и изпълняват програми за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми и ежегодно до 31 март да внасят в общинските съвети отчет за изпълнението на програмите. Ако няма внесен отчет или някой кмет не изпълнява задълженията си ще има и глоби - от 1000 до 5000 лв.

Глоби ще има и за кметове на общини, в които няма намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества или на средногодишните нива на замърсителите - от 5000 до 10 000 лв. при първо нарушение и два пъти повече при повторно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови