На първо четене: Сирачета без право на наследствена пенсия ще получават помощи

OFFNews 21 септември 2018 в 11:22 2150 0

Децата с един или двама починали родители, които нямат право на наследствена помощ, ще получават месечни добавки, решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца.

Новата месечна помощ е насочена към децата, чийто починал родител не е имал изискуемия осигурителен стаж за наследствена пенсия. Тя ще се получава от децата, докато навършат 20 години. За целта обаче те ще трябва да ходят редовно на детска градина или училище, да са преминали задължителните имунизации и профилактични прегледи.

Около 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. За целта в бюджета за догодина ще бъдат отделени 4 млн. лева. Персоналните помощи, които са били отпуснати на такива деца тази година, ще продължават да се изплащат до началото на 2019 година, когато новата помощ ще започне да се изплаща.

Ако детето има един починал родител, помощта ще се изплаща на другия, а ако е кръгло сираче - ще се предоставя на настойника му. Правителството предвижда помощта да може да се получава от баби и дядовци или от семейства, които се грижат за детето. Условие в този случай е семейството да не получава месечна помощ за отглеждането на детето.

Помощта ще се отпуска след доходен тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови