На първо четене: Тишина между 14 и 16 ч и от 23 до 8 сутринта

OFFNews 12 юли 2018 в 13:03 26994 1

Депутатите преха на първо четене промените в закона за шума, които предвижат 3 часа повече тишина през денонощието, които да важат и за жилищните сгради, и за курортите. Заложени са и по-строги санкции за нарушителите.

Измененията бяха инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, който за втора година лятото провежда "акция тишина" по българското Черноморие, а тази година - и в София.

Именно тези промени бяха и една от темите, по които вицепремирът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова имаха разногласия. Ангелкова смята, че курортите не трябва да бъдат включвани в новите правила. На подобно мнение са и от ГЕРБ.

Промените в закона за шума бяха приети на първо четене със 127 гласа "за", 17 "против" и 10 "въздържал се, от ГЕРБ обаче подчертаха, че законопроектът ще претърпи промени между двете четения, а срокът преди той да влезе в зала за окончателното му приемане беше удължен на максималния - 4 седмици.

Законопроектът предвиждат забрани за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, както и в рекреационни зони, за времето между 14 и 16 ч и между 23 и 8 ч. В момента тази забрана важи между 23 и 7 ч. 

В новите часове не се допуска шум, в това число и за жилищни сгради, и дори за курортите. Това, че и в курортите трябва да се пази тишина, предизвика критики срещу проекта по време на дебата. Основните мотиви срещу предложението бяха, че така от столицата ще се решава какви да са правилата за шум в местата за почивка в цялата страна. От ГЕРБ защитават тезата, че кметовете трябва да решават в кои часове от денонощието може да е шумно и в кои да е тихо. 

По време на дебатите бяха изразени и притеснения, че туристите, които ходят в шумни курорти, го правят именно заради силната музика, а това може да ги изгони.

"Промените няма да намалят туристите по Черноморието, напротив те ще се увеличат. Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор по нашите курорти", коментира Симеонов пред журналисти.

Изключение от часовете, в които трябва да се пази тишина, се прави за жп гари, автогари, летища, както и за системата за оповестяване на населението при бедствия. Търговските обекти, които се намират в жилищни сгради или в такива със смесено предназначение, пък няма да могат да работят и дори да зареждат стока.

Министерския съвет пък ще има 6 месеца, за да изготви наредба, която посочва допустимите нива на шум, когато той е позволен. А на озвучителната техника ще трябва да се монтира коректор, който позволява по-силни нива на звук. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР.

Предвижда се увеличаване на размерите на глобите и имуществените санкции при нарушения "с цел постигане на превенция и ефективна санкция спрямо лицата, които не спазват ограниченията и забраните в Закона за защита от шума в околната среда" - предлага се минималните да се увеличат до 1000 лева, а максималните да достигат 20 000 лева.

Промените предвиждат със съставянето на акта за установяване на административно нарушение да се изземат и задържат веществените доказателства, свързани с нарушението, а при издаването на наказателното постановление ще се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежащи на нарушителя физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови