Нагласени и забавени поръчки в МВР, МО и АПИ, отчете Герджиков

OFFNews | 17 февруари 2017 в 08:4162726
Нагласени и забавени поръчки
Нагласени и забавени поръчки

Забавени и нагласени обществени поръчки, така че да бъдат спечелени в полза на определени участници - това са част от констатациите, които са направени в доклада за състоянието на министерствата. Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че съществените нарушения са в Министерството на отбраната, МВР и Агенция "Пътна инфраструктура". 

Несъществени нарушения са открити в поръчките при едва девет министерства – Министерството на финансите, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. Тези нарушения не са се отразили на законността на поръчките.

Първенец в нарушенията е военното министерство, където нарушения имало в 45 от общо 82 поръчки. 

Във военното министерство за 2016 година са проведени 113 процедура за възлагане на обществени поръчки, от тях са прекратени 31. Останалите 82 са за доставки на стоки и услуги, които са приключили с подписани договори. Анализът показал нарушения в 45 от поръчките.

В 9 от процедурите имало индикатори за измама и други сериозни нарушения, като те са прададени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на Агенцията за държавна и финансова инспекция.

Според доклада, който се очаква да бъде публикуван в понеделник, в немалко от техническите задания са включвани условия и изисквани, които дават категорично предимство на един участник или необосновано ограничават участието на други участници.

В обществените поръчки на АПИ има нарушения в процедурата за избора на изпълнител за поддържане на участък от магистрала „Хемус“, поддържането на осветленията на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“. Процедурите са проведени през 2015 г.

Има и установени нарушения в процедурата за поддръжка на участъци от магистралите „Тракия“ и „Марица“ и поддържането на тунела „Траянови врата“.

Забавянето на процедури в земеделското министерство и в МВР могат да доведат до санкции от страна на Европейската комисия, се посочва в доклада. Това са процедурите за изготвяне на последваща оценка на програмата за развитие на селските райони. Неизпълнението може да доведе до риск от спиране на програмата от ЕК, се посочва в заключението.

В МВР са забавени обществените поръчки, свързани с отпуснатите от ЕК пари за охрана на границата. „Това поставя в риск усвояването на средствата и евентуална наказателна процедура от страна на ЕК“, се посочва още в доклада.

Проблеми са отчетени в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, Министерството на здравеопазването и Агенцията по вписванията.

Герджиков каза, че е разпоредил проверките да продължат, а обществените поръчки, които предстои да бъдат проведени, да са съобразени със закона.

Пълният одитен доклад ще бъде публикуван в понеделник.

Наминаващ

Рейтинг : 917

17.02 2017 в 12:47 6
+ 2
- 1
За корупцията при обществените поръчки на всички ни е ясно, че е необходим одит и това е полезно, също съм съгласен, но начина по който го направи Герджиков си е направо участие на служебния министър-председател в предизборната борба. По критерия, по който освободи областните управители, би трябвало да освободи и себе си. Смятах го за по-балансиран човек, но очевидно е трябвало да поеме ангажименти при встъпването си в длъжност и сега ги изпълнява.
Професор Балкански

Рейтинг : 88697

17.02 2017 в 12:15 5
+ 11
- 4
Много е забавно как козяшката Пета колона се хвърлят на амбразурата като матросовци в защита министрите на Баце по указание свише, въпреки че до вчера ругаеха предишното управление с пяна на уста. Нямате представа колко сте смешни и жалки за нормалните хора. Omerzen sum.
filiq

Рейтинг : 941

17.02 2017 в 12:00 4
+ 0
- 0
Да задействат прокуратурата тогава. Или преди изборите не е удобно?
66

Рейтинг : 2276

17.02 2017 в 10:00 3
+ 2
- 0
МАНДАТ ОТ СУВЕРЕНА ИМА САМО ДА ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИ !

тоя гол охлюв от ндсв да не се занимава с това, което не му е работа!

сметна палата , прокуратура, съд, затвор е пътека за огромна част от "политиците през последните 27 години
ама никой не ги вкарва в пътя :(

да измисли как да не се гласува и с машина и с бюлетина
може да се окаже, че има много повече "действителни гласове" от броя избиратели :)
Nik68

Рейтинг : 5007

17.02 2017 в 09:20 2
+ 6
- 0
Питам аз простичко, ако след тези изказвания, се окаже че са кьорфишеци, кой ще понесе отговорност. Герджиков или подопечените му министри. Или прокуратурата ще се самосезира за лоупотреба със служебно положение. Не вярвам!
вик

Рейтинг : -2363

17.02 2017 в 08:52 1
+ 11
- 19
Ахаха... Прецедент, нагласени поръчки! Разбира се, че ще бъдат нагласени! А строителството на АЕЦ е чисто като сълза на девица! Рубладжийско- комунистическа мижитурка!
 
8