Най-сетне! Бандити ще метат градинки

OFFNews 02 октомври 2019 в 14:33 2283 0

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания, предложени от Обединените патриоти, с които се предвижда санкцията полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, а при нарушаване на обществения ред – задържане в териториалните структури на МВР.

Наказателните мерки, предложени от Искрен Веселинов от ВМРО, ще бъдат прилагани след решение на съда. В момента подобна мярка съществува като част от пробацията, а сега тя ще се превърне в административна мярка по отношение на кражбите на дърва, ток и др., които попадат в зоната на Наказателния кодекс.

Според гласуваните промени наказанията за едно нарушение могат да са между 40 и 200 часа годишно полезен труд, като съдът ще реши кога да се полага, ако провинилият се е обществено зает човек. Ако обаче нарушителите не отидат да положат труд доброволно, това ще е основание за задържане в териториалните структури на МВР, гласят още приетите текстове.

"В сегашния закон съществуват мерки, които вече са анахронизъм, например порицанието. Не мога да си представя как такава мярка ще бъде приложена за лицето Асан, което краде дърва и трябва да бъде порицано. Та това ще предизвика всеобщо веселие! Друго ще е, ако нарушителят положи 200 часа обществено полезен труд, вместо да му бъде наложена глоба, която никога няма да плати", обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Според него наказанието ще има дисциплиниращ ефект, особено при повторни нарушения. Не е важна процедурата, а целта. Трябва да приемаме закони, които са в полза на обществото, смятат депутатите от ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови