Най-успешният кмет на ГЕРБ сега се явява като независим

Владимир Йончев 25 октомври 2019 в 20:51 26547 3

На изборите в неделя има един сблъсък, който остава в сянката на големите, но той по свой начин е емблематичен. Става въпрос за район Панчарево, където досегашният кмет на Бистрица Николай Гюров се явява като независим кандидат за района.

Изборите в Панчарево се явяват толкова интересни поради 2 неща.

Първо, Николай Гюров години на ред беше емблема за успешен селски кмет.

Той е много млад, само на 43 години, а вече има три пълни мандата като кмет на селото. Първия печели с 65%, втория - с над 70%, третия - с над 75%. За София това е рекорд и показва колко хората в Бистрица са доволни от него. 

Както можете да предположите, в селото на "Бистришките тигри" - отборът, в който рита мач Бойко Борисов, кметът е от ГЕРБ. ГЕРБ много се гордееха с него и се очакваше, че Гюров ще се издига в йерархията и на тези избори ще се кандидатира за кмет на целия район Панчарево, в който освен Бистрица влизат още 9 села от югоизточните райони на София.

Голямата изненада обаче е, че най-успешният кмет на ГЕРБ сега се явява като независим. А негов основен конкурент за районен кмет на Панчарево е именно кандидатът на ГЕРБ - досегашният кмет Димитър Сичанов.

Защо ГЕРБ предпочете Сичанов пред кмета на Бистрица е публична тайна, която Гюров отказва да коментира. За мен говорят постигнатите резултати през последните години и е достатъчно хората да застанат зад мен, каза пред OFFNews Гюров.

Втората причина е още по-интересна.

През лятото на 2012 година Витоша пламна. Пожарът беше голям, виждаше се от цяла София, но по добра стара традиция държавните институции пускаха успокоителни съобщения. В тях имаше известна логика - по-добре да изгори гората, отколкото да се предизвика паника. Пожарът обаче доближаваше къщите в Бистрица. Тогава Ники Гюров направи нещо, което никой дотогава не беше правил - обърна се към доброволците. На сутринта в 6 часа пред кметството се изсипаха 82-ма доброволци. Хората от пожарната бяха притеснени - пожара ли да гасят, или да се занимават с доброволците, които могат да помогнат, но могат и да пострадат. Човекът, който обърна мача беше Ники Гюров. Той разпредели доброволците на отряди, даде им водачи от селото, убеди пожарникарите да отделят наставници за всеки отряд, непрекъснато беше във връзка с кмета Йорданка Фандъкова, която също дойде в Бистрица и няколко пъти пое рискове, които друг не би посмял.

В следващите дни в Бистрица се изсипа целият държавен ресурс. Имаше стотици доброволци, министри, машини, военни. И, независимо от поста и чина, имаше един човек, който беше естествен лидер в цялата операция и всички се допитваха до него - кметът на Бистрица.

Пожарът беше потушен, планината беше спасена, но най-голямата полза беше друга. За пръв път доброволците и държавните институции заработиха като партньори. Ние, доброволците, се сприятелихме с пожарникарите. Те обучиха много от нас, викаха ни при следващите пожари. Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа споразумение с форума OFFRoad-Bulgaria и така София стана първата община, която си партнира с доброволци при потушаването на кризи и природни бедствия.

След това вече свикнахме, че доброволците не са досадници, които се пречкат, а важен ресурс, който държавата и общините могат да изпозлват. Вече никой не може да си представи, че ще стане пожар, наводнение, каквото и да е бедствие и кметът или пожарната няма да призоват доброволци на помощ. И че те няма да откликнат. Сега това е нещо нормално, но човекът, който прокара тази пътека, е Николай Гюров.

Малцина от нас, доброволците, които гасиха пожара на Витоша през 2012 г., живeят на територията на район Панчарево и имат пряк интерес кой ще му е кмет. Въпросът е друг - дали в политиката е останало място за свестните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

3

Дедовия

30.10 2019 в 17:31

Хм, чак ми е чудно - местен, свестен и известен, а пък толкова време са го търпяли в ГЕРБ?

12027

2

akustika

26.10 2019 в 12:58

Димитър Сичанов е онзи кмет, на когото му взривиха служебния автомобил на 15.10.2016г. ,на когото жена му Ружа Нинова Сичанова ,служител в ГДБОП-служба "Акцизна контрабанда" е осъдена , че прикрива информация в отдела.

12027

1

akustika

26.10 2019 в 12:45

Местен , свестен и известен - това е Николай Гюров !