Напрежение между институциите в деня на оставките: Радев замина за Рига, без да освободи главсека на МВР

Юлиан Христов 13 септември 2018 в 09:58 4462 0

Напрежение между институциите в деня на оставките: Радев замина за Рига без да освободи главсека на МВР

В деня на гласуването в парламента на оставките на трима министри се оказа, че депутатите не могат да одобрят рокадите в кабинета. Причината - единият от новите кандидат-министри не е освободен от поста си с указ от президента.

Предложеният за нов вътрешен министър Младен Маринов в момента е главен секретар на МВР. Според Закона за МВР най-висшата професионална фигура се назначава и освобождава с указ от държавния глава.

От администрацията на държавния глава съобщиха, че предложението за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов е постъпило вчера и днес ще бъде разгледано. 

Тъй като Радев е на посещение в Рига на 13 и 14 септември, вероятно указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. Срок за издаването на указ за освобождаване на главния секретар няма. Обикновено при подобни назначения тече съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай не е ясно дали е имало такава. 

По-рано днес парламентът отложи гласуването на оставките на тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков заради това, че в деловодството на парламента не е постъпил указ на президента. Така рокадите в кабинета остават висящи за неопределен период.

Случаят идва само ден, след като стана ясно, че тази година за първи път президентът няма да присъства на Общото събрание на ООН. По традиция на тези форуми страната се представлява от държавния глава. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев досега са участвали във форума всяка година. В сряда обаче правителството взе решение премиерът лично да оглави българската делегация Ню Йорк

"Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", коментираха в сряда лаконично от президентската институция по повод този случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови