Напрежение в коалицията. Каракачанов: Така повече не може да продължава

OFFNews 25 февруари 2020 в 17:25 7200 0

В управляващата коалиция има напрежение, стано ясно след среща при Бойко Борисов и остри изказвания на вицепремиера Каракачанов пред редица медии днес следобед.

И Каракачанов, и министърът на околната среда и водите Емил Димитров са крайно недоволни от показнóто задържане на шефа на Басейнова дирекция-Пловдив. 

Каракачанов заяви преди "24 часа", че това е "безумие" и допълни, че акциите са от "Цветаново време - да пращат качулки с автомати срещу жена с химикалка".

"Следващия път да пратя специалните сили с танкове", коментира Каракачанов.

"Така повече не може да се продължава - при възникването на каквото и да било обществено напрежение, да се удря някой от коалиционните партньори", е казал днес вицепремиерът преди коалиционния съвет. На него са присъствали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според Каракачанов коалиционните партньори ги търсят само за работа, а "като трябва да се измият ръцете - те са виновни".

Пред сайта ФАКТИ Каракачанов е коментирал, че - доколкото знае - от 10 януари досега около 30 служители от Министерството на околната среда и водите са си пуснали молбите за напускане.

"Напълно го разбирам. Не можеш да работиш нормално, когато всеки ден ти атакуват служителите", заяви вицепремиерът по повод думите на министъра на екологията, че е готов да подаде своята оставка. Каракачанов отбеляза, че не за първи път в ГЕРБ насъскват Икономическа полиция или качулките срещу опонент. "Явно така са научени да работят", заключи Красимир Каракачанов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че е готов да подаде оставката си, ако премиерът я поиска. Пред БНТ той коментира, че "ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал?".

Димитров се изказа остро и за ареста на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив, която беше задържана показно в понеделник. 

"Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я. Нарочно не съм се обаждал да питам за детайли заради тези сондажи, които са в един от заводите. Но те са установени от 2003 година. Тази жена е от последните две години, тя е създавала актове. Със същия успех шефът на РЗИ беше освободен, защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда", категоричен е министърът на МОСВ.

Емил Димитров обясни, че в Ямбол има установи над 30 сондажа, за които са сигнализирали прокуратурата, но от там са отговори, че не е престъпление да имаш сондаж. 

Димитров уточни, че вината не е на прокуратурата, а на наслагвания, трупани с години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови