Не чух, не видях - БСП поставила въпроса за водата на Перник 17 пъти

OFFNews 05 януари 2020 в 15:06 3269 5

БСП е поставяла темата за водата в Перник 17 пъти от 2017 г. до 2019 г. и 47 пъти проблема за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но никой не ги е чул. Предлагали са и решения по отношение на язовирите и на водопреносната мрежа, обяви лидиерэт на социалистите Корнелия Нинова пред БНР. Тя обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения и се надява този път да има разум и те да бъдат приети.

„Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента сме един разграден двор. Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци", припомни Нинова.

Тя посочи, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти : „2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както и наказателна отговорност, за да се види кой е допуснал това", добави тя.

Нинова бе категорична, че бягството от отговорност няма да спаси ГЕРБ от фактите : „В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме много ясни отговори от министрите, които казват, че язовирите са публично-държавна собственост и се управляват от министерството. От тези отговори става ясно, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец колко вода да се отича от язовира”.

Нинова каза още, че в тези отговори става ясно - в язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт и че през август 2019 г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. „Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки- от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, попита Корнелия Нинова.

„Бягането и прехвърлянето на отговорност е типично в стила на управлението на ГЕРБ, винаги някой друг е виновен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в парламента, да имаш пълната изпълнителна власт, областните управители да са на ГЕРБ и да кажеш, че е виновен някой друг. В годините назад постоянно се сменят министри, областни управители, които горят като бушони. Нищо не се променя, политиката продължава. Отговорността е една единствена – човекът, който назначава, контролира и управлява тези хора е министър- председателят", добави Нинова.

Тя цитира данни на изследвания, които показват, че последните години са по- дъждовни от предишни : „Истинската причина за водната криза е, че над 60% от водата на България изтича. Това е едно от най-големите богатства на България и изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

5

"За пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци"
На това му се вика петорна далаверка.
1 ваСтрани извън ЕС плащат на нашите "Гяволета", за вноса на боклуците(Не се знае дали не са карцерогенни)
2.ра Потребителите(Аборигените)плащат за произведената енергия.
3 та.Отново аборигените плащат под формата на пътен данък, "Екологична компонента" нямаща нищо общо с пътищата
4 та Увеличава се оборота на аптеките.
5 та.Притиснати ГЕРБ,вдигат ръце и няма проблем с 8 лв/субсидии.Станишев въведе през 2008г. Двата данъка!

706

4

order

05.01 2020 в 18:28

При всички случаи правителството и байхУЙя не са виновни....те никога и за нищо не са виновни!!!!!
Виновни са земята, небето, слънцето, комунистите(байхУЙя и 75% от ГЕРП са комунисти), предишните управляващи, а предишни са байхУЙя-2, преди него е пък байхУЙя-1 ....
+++
А иначе..... и пак!!!!
САЛ ТОЙ ЦЕЛИЯТ Е В БЯЛО (непорочен)!!!!........

Та по тоя повод ВИЦА за байхУЙя със страшният номер. ........ ..............
《„ЦИРК...излиза ТОЙ на манежа, целият в бяло – ..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, ТОЙ вади бял пистолет, прожекторите гаснат, ТОЙ стреля, прожекторите светват – ..... целият цирк в л@йн@, само ТОЙ в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш.....“》

5300

3

квазимодо

05.01 2020 в 18:01

Разбирам сега че Нинова се разходила из центъра на Перник днес.

18551

2

Нострадамус

05.01 2020 в 18:00

Нинова, която никога не е била член на БКП, за разлика от борисоф,който все още си пази партийната книжка, е единствената, която се опълчва на главния крадец на България и всеки, който е срещу нея, се бори за запазване на статуквото на Шайката ГЕрП!

11671

1

безпартийна

05.01 2020 в 15:26

Колкото и неприятно да мие да го кажа, Нинова е права. Не можеш 10 години да управляваш и все някой друг да ти е виновен.