Не разбирам защо е протестът на аптеките, обяви Ананиев

OFFNews 20 февруари 2019 в 13:26 2307 1

Снимка БГНЕС

Не разбирам защо е протестът на аптеките в страната, заяви в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев по повод обявения за днес протест на аптеки в страната заради въвеждането на новата система за верификация на лекарствата, чиято цел е да спре практиката за разпространение на нелегални лекарства. 

Около 700 аптеки ще останат затворени днес. Аптекари протестираха първоначално с жълти жилетки срещу въвеждането на системата, като настояха държавата да плати за въвеждането на системата, защото по думите им в противен случай това ще доведе до фалити на малки и средни аптеки. Тогава те обявиха готовност и да затворят за ден аптеки в цялата страна. 

Фармацевтите обаче изложиха днес и други искания. Те настояват за държавата най-накрая да има лекарствена политика, да не допуска корпоративни интереси да влияят на сектора, да интегрира система за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. 

Още при първия протест Ананиев поясни, че за въвеждането на новата система за верификация на лекарствата аптеките, които вече имат компютър и връзка с интернет, ще трябва да закупят само четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв., и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. Останалите ще трябва да закупят и компютър. 

Системата започна да действа на европейско ниво на 9 февруари, като първоначално важи само за лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Ананиев напомни, че аптеките има гратисен период от 6 месеца, за да отговори на изискванията на Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови