Нено Димов: ВАС отсъди за Банско според сегашния закон, но той може да бъде променен

Работя за повишаване доходите на гражданите, заяви министърът на околната среда и водите

OFFNews 25 януари 2019 в 14:11 3899 2

Решението на съда означава, че в този тип национални паркове не може да има никакво развитие при този закон. Докато законът е в този вид, не може да се процедира нищо, ако законът бъде променен - ние сме в сградата, която може да процедира това.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти в Народно събрание по повод решението на Върховния административен съд да отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", които разширяваха възможностите за строежи там.

След решението малка група протестиращи поискаха оставката на Димов пред Министерски съвет, тъй като той бил предложил промените и трябвало да поеме отговорност.

В отговор на протеста Димов заяви, че е бил поканен от "Обединени патриоти", и в частност ВМРО, да изпълни предизборна програма, гласувана от няколко стотин хиляди души. Той добави, че оставката му ще бъде на дневен ред, когато поканилите го решат, че не се справя със задачите си. 

"Тази предизборна програма стана част от управленската програма на управляващото мнозинство и основен фокус в нея е повишаване доходите на гражданите, така че аз работя в тази посока", заяви Димов. Според него обаче тези усилия биват възпрепятствани от външни фактори.

"През последните 11 години, според едно проучване, което направи Красен Станчев, само от обжалване и спиране на инвестиционни проекти всеки Божи ден се губят по 1 млн лв. Това малко пари ли са на ден, свързвани с повишаване на доходите?" попита Димов, подчертавайки че това са загубени средства само от процедури, касаещи неговото министерство.

Като пример той даде проекта за нова ски зона край връх Миджур, област Видинско, чиято екологична оценка бе обжалвана от Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. В последствие Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата, което ще позволи осъществяването на проекта, но с няколко години закъснение.

"Проект, който е свързан с местната власт, с общината и с местната общност там - нещо, което те искат да направят, за да имат по-високи доходи, и отново е забавено с години - това не ви ли се струва, че е свързано с доходите на хората?", запита Димов.

Министърът коментира и скорошните случаи на застрояване по Черноморието, сред които беше разораването на къмпинг "Градина" и унищожаването на повече от декар дюни на "Смокиня". "Общите им устройствени планове са процедирани през ОВОС, минали са и процедура за оценка на съответствия с "Натура 2000". Тези решения са били положителни и не са били обжалвани към момента, когато е можело да се обжалват" допълни той, след което подчерта, че все пак строителството и в двата случая е вече спряно.

Димов обаче заяви, че няма какво да се направи по въпроса с изсечената борова гора край къмпинг "Арапя", където е предвидено строителството 13 вили. "Нито има защитена зона, нито има "Натура 2000", така че нямаме особено отношение там", констатира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

2

leomesi

25.01 2019 в 14:45

Много се надявам да има някаква промяна, за да може все пак да се построи втори лифт. Ето и днес гледах огромни опашки в Банско...пълна тъпотия.