Неофит и Гавриил на балотаж за нов патриарх

Борислава Бибиновска 24 февруари 2013 в 11:42 3111 2

Инициалите
Инициалите "Патриарх Български" върху патриаршеската мантия. Снимка: bg-patriarshia

Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил ще се явят на балотаж за избора на нов патриарх, след като, след като нито един от тримата кандидати не събра необходимият брой гласове - 92 при първия тур. 

Русенският митрополит Неофит е събрал 72 гласа. За Ловчанския митрополит Гавриил са гласували 43-ма души. Най-малко гласове е събрал Старозагорският митрополит Галактион - 22, което означава, че той отпада от надпреварата. Самият Галактион пък не присъства днес на Патриаршеския събор заради влошено здравословно състояние. Владиката от Стара Загора е заболял от пневмония.

Преброяването на бюлетините вече приключи. Една недействителна бюлетина е била пусната. Според информацията прегласуването вече е започнало. 

Междувременно гости и миряни се настаняват в храм-паметника "Св. Александър Невски". Към гостите вече се присъединиха и кметът Йорданка Фандъкова, както и други депутати. Изборът на патриарх минава и при засилени мерки за сигурнос. Полицаи и служители на НСО се грижат за охраната на събитието. В небето пък кръжи хеликоптер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!