Неприключилите до 31 март процедури във Фонда за лечение на деца минават към НЗОК

OFFNews 19 февруари 2019 в 15:10 1475 0

Неприключилите до 31 март процедури по заявления във Фонда за лечение на деца в чужбина ще бъдат завършени от Здравната каса. Заповедите за подпомагане, издадени преди 31 март 2019 г., които не са били изпълнени, ще запазват действието си и ще се изпълняват от НЗОК.

Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за закриване на Фонда, публикуван за обществено обсъждане. 

Закриването на Фонда за лечение на деца и преминаването на дейността му към НЗОК беше включено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета на Касата за 2019 г., като предизвика много притеснения, както и критики - основно заради закриването на Обществения съвет към Фонда. 

В проекта е посочена датата на закриване на Фонда и се уточнява, че всички разходи, свързани със закриването, са за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г.

Предвижда се функциите, дейността, активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на Център "Фонд за лечение на деца", свързани с организационното и финансово подпомагане за лечение на лица до 18-годишна възраст в страната и чужбина, да се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Останалите активи, пасиви, архивът, както и другите права и задължения ще се поемат от Министерството на здравеопазването.

От министерството посочват, че "всички дейности, свързани с прехода на изпълняваните от ЦФЛД ангажименти по
организационно и финансово подпомагане на деца да се извършат без отнемане на съществуващи към момента права на нуждаещите се пациенти за достъп до лечение". 

От проекта на постановление не става ясно по какъв ред ще се кандидатства за финансиране на лечение пред НЗОК. За това ведомството ще трябва да направи допълнителни промени в поднормативни актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови