Неразбория. Консулите ни зад граница отказват да вършат задълженията си по закон

Даниела Добрева 19 септември 2019 в 13:20 6721 2

Висшият адвокатски съвет изпрати сигнал до Министерския съвет, че българските консули зад граница отказват да извършват услуги, вменени им от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД). Става дума за удостоверяване на подписите и съдържанието на договори за прехвърляне на дружествени дялове, съставени на български език, които не се вписват. Така се възпрепятства работата на наши и чужди граждани и се ощетява бюджетът, се казва в сигнала.

Обикновените граждани имат две възможности – да се върнат в страната и да се обърнат към нотариус или да подпишат пълномощно пред консула, с което да упълномощят техен представител да ги представлява пред български нотариус.

От Висшия адвокатски съвет са се обърнали към Министерството на външните работи за съдействие, но им е било казано, че разпоредбата в закона е неясна. Затова консулите ще продължат да отказват услугата. Не е помогнало и становището на адвокатите, че съдебната практика е еднозначна – консулите са компетентни да извършват услугата. Позицията на Външно е неразбираема нито от правна, нито от политическа гледна точка, казват от ВАдС.

OFFNews изпрати запитване до МС дали ще се произнесе по въпроса. Оттам въпросът ни бе препратен към пресцентъра на МВнР. Ето какво гласи отговорът:

Сигналът е приет за разглеждане в Министерството на външните работи по реда при условията и в сроковете на глава VIII от Административно-процесуалния кодекс (АПК). Извършват се проверки и се подготвят становища във връзка с безспорното и непротиворечиво прилагане на чл. 84 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност. За резултатите ВАС ще бъде уведомен в срока по чл. 121 от АПК (двумесечен от постъпването на сигнала).

В юридическата практика има различни тълкувания на чл. 84 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност във връзка с чл. 129, ал. 2 от Търговския закон, сред които и такива, които ограничават правомощията на консулските длъжностни лица да заверяват подписа и съдържанието на договори за прехвърляне на дружествени дялове.

МВнР планира да инициира междуведомствена работна група за промяна на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, за да бъде той допълнен и изцяло в помощ на българските граждани, фирми и организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

19.09 2019 в 19:18

Някой ден мечтая да видя МВнР, което си върши работата спрямо българските граждани в чужбина, а не просто позира пред камерите при посещения.

15256

1

mendi

19.09 2019 в 14:55

Нормално. тия хора са там за награда за вярната им служба и лоялност към точните хора. Като тоя последния - от комисията за борба с корупцията...