Несанираните блокове са кочина, а предните управници не ремонтирали, защото били кьопави: кмет и премиер в разговор на пътя

OFFNews
24 май 2020 в 11:23 | 11546 |3

Програмата за санирането е най-добрата в България, с нея властта удължила живота на панелките и оправяла на хората апартаментите. Оценката и коментара даде премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на ремонта на стария път между Пловдив и Пазарджик при Малко Конаре. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в пътуването му го придружаваха министрите на финансите Владислав Горанов и на образованието Красимир Вълчев, а разговора премиерът водеше с кмета на Пазарджик. Тодор Попов определи несаниран блок наблизо като "кочина" и допълни: "тука все едно сме на обсерватория на НАСА с тези чинийки". 

Повдигна се и темата за намаления ДДС за ресторанти и книги, при което Попов защити финансист №1 в управлението Горанов - който беше категорично против свалянето му от 20 на 9% - с думите, че всеки финансов министър щял да реагира така на свиване на приходите в бюджета. Включи се и Горанов с обяснение за ДДС и книгите:

"Намаленият ДДС на книгите евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността на производството. Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза той, след като премиерът Бойко Борисов го подтикна да обясни мотивите. Борисов напомни, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли.

Предложението за намаляване на ДДС на 9% за ресторантите и за книгите дойде от премиера Борисов след среща с кръчмари и бе внесено в парламента от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Финансовият министър и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова бяха категорично против, заради намаляването на приходите. Това води и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв. Според икономисти намаляването на ДДС няма да намали цените, а ще увеличи печалбите. Въпреки аргументите обаче миналата седмица парламентът прие промените в Закона за ДДС.

По време на инспекцията журналист се поинтересува от мнението на премиера за вчерашната заявка на Мая Манолова да участва на избори. "Не съм я гледал. Не искам да коментирам. Познавам я много добре. Тя за какво ли не се е кандидатирала", отвърна Борисов.

"Аз не съм от ГЕРБ, но е важно да се каже какво е направила държавата за училищата и стадионите. От БСП си говорят, но тук стадион, асфалт, саниране, мост, училища са направени благодарение на държавата", смени темата кметът на Пазарджик. А премиерът се изненада от "китките, измитото и изчистеното" в града. "Аз като кмет на София това не го умеех, като дойде Фандъкова и направи цветя", призна Борисов.

"Благодаря, че се направи отсечката Пазарджик-Пловдив, която е много натоварена и свързва важни села", каза Попов, а Борисов попита защо не са го направили предишните управляващи и сам си отговори: "Защото са кьопави. Да се гледат делата, на думи всеки е лесен".

По време на обиколката Борисов и кметът стигнаха до спортната база в Пазарджик, където има изграден терен за футбол на малки вратички, на който имаше трениращи. Играчите поискаха от Попов теренът да бъде реновиран.

В непринуден разговор кметът изтъкна, че никой не си плаща, за да спортува в Пазарджик.

"В Пазарджик не се взимат пари за спорт. Всичко е лек социализъм. Всичко е безплатно, но какво правим на 4 години? Избираме правилния човек", каза Попов, а премиерът допълни, че няма нищо безплатно.

Пазарджишкият кмет добави, че общината планира да изгради нова спортна зала.

След като стигнаха до стара постройка, върху която трябва да се изгради новата зала кметът поиска "малко съпортче" от 1.5 млн. лева.

След инспекцията в Пазарджик министър-председателят замина за Велинград, където ще се срещне с местното общинско ръководство.

Препоръчани материали
ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Рейтинг : -284

24.05 2020 в 14:02 3
+ 0
- 0
ШИБАНЯЦИ на рояци.
Абе няма ли някой пиян мангал с KAMAЗ да ни зарадва най-накрая?
Egocentric Eccentric

Рейтинг : 843

24.05 2020 в 13:34 2
+ 0
- 0
Ковач на думи!
Стик

Рейтинг : 400

24.05 2020 в 13:33 1
+ 2
- 0
1.Путин: „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.;
2.Проф. Иво Христов, депутат от БСП, флагман на русофилите: „80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват", 07.11.2017 г.;
3.„Българите най-много харесват Русия и Путин. Това показва международно проучване на Pew Research Center. Позитивните настроения към Русия в България са 73% - най-големите в света.“, 08.02.2020 г. (fakti.bg/world/444765-balgarite-nai-mnogo-haresvat-rusia-i-putin);
4.„Русия заличи България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това стана ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май.“
Въз основа на изказванията на безкрайно уважаваните в България г-н Путин и г-н проф. Иво Христов, може да се направи обосновано предположение, че поне 56% от русофилите в България са дебилни: 0,80.0,73.100=58,4%.