Някой създаде истерия с преференциите, не сме търсили подкрепа, обяви Хамид Хамид

OFFNews 21 февруари 2019 в 20:06 1711 0

Снимка БГНЕС, архив

Някой създаде тази истерия с преференциите и въведе в заблуда премиера. Не сме търсили подкрепа за това предложение. Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„В този ден в стаята дойдоха двама представители на парламентарната група на ГЕРБ – Цветанов и Данаил Кирилов, и помолиха за подкрепа за регистрация, и помолиха и за друга подкрепа – помолиха да гласуваме ЦИК да си остане в стария си вид и да няма нов избор. Ние поискахме подкрепа за въвеждане на машинно гласуване, като нашето становище беше колкото по-бързо извадим субективността от изборния процес, толкова са по-големи гаранциите за честни избори. Дума не е ставало въпрос въобще за преференции", каза Хамид.

Мислите ли, че когато ДПС има съществени предложения като езика, като уседналостта, като ограничението на секциите, ще тръгнем да поставяме като условие на ГЕРБ, за да се регистрираме преференцията, което ни предложение е 7-мо, 8–мо по приоритет, допълни той.

Депутатът посочи, че ДПС няма да напуснат парламента, защото нищо толкова драматично не се е случило. 

Според него прагът на преференцията през годините се е превърнал в средство за партиен и корпоративен контрол на вота.

„Наблюдават се фрапантни случаи на общински съвети, където една фирма средно голяма от различни партии си вкарва определен брой общински съветници и те гласуват в интересите на тази компания и тя взема обществени поръчки”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови