Няма разбирателство при президента за бъдещия антикорупционен орган

OFFNews 17 октомври 2017 в 17:45 6330 4

Снимка БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство и контрол на действията на този орган.

Това съобщи президентът Румен Радев след продължилото около четири часа днешно заседание на КСНС.

Искам още веднъж да подчертая своето виждане, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция, заяви Радев.

Членовете на КСНС се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт - първо, да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор. Второ, Народното събрание да разгледа и приема закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности, съобщи държавният глава.

Преди седмица имах повод да кажа, че корупцията ощетява и унижава пряко или косвено всеки български гражданин. Тя уврежда облика на България, покварява моралния климат, обезсърчава хората, отказва инвеститорите и минира бъдещето на държавата. Хиляди българи работят зад граница, далеч от семействата си, прогонени и демотивирани, тъкмо от корупцията у нас. Затова борбата с нея изисква незабавни, решителни, всеобхватни и ефективни мерки, каза президентът.

Нинова: Единен нов разследващ орган получи само два гласа - на президента и моя

Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа - неговия и моя, срещу дванадесет против. Тоест единен нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби, очевидно няма да има, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на КСНС.

Президентът предложи текст, в който се казва, че при конструирането на един такъв орган ще има взаимен баланс между институциите, тоест и президентската институция, и парламентът ще имат отношение към избирането и назначаването на хората в такъв орган. Този текст беше подложен на гласуване и събра само два гласа - неговия и моя, срещу дванадесет против. Двата въпроса, които бяха спорни и по които има различни законопроекти, днес разбрахме как ще бъдат решени, добави Нинова.

Оттук нататък отговорността е на мнозинството. Те ще си приемат в парламента един нов орган, който ще се занимава с проверка на декларации и с налагане на глоби. Нов единен орган с разследващи функции, в който президентската институция да има отношение, очевидно няма да има. Ние ще продължим да защитаваме нашия законопроект в парламента, но от това, което съдя по заседанието на КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента. Да си носят отговорността, че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат, каза още лидерът на БСП.

Цветанов: Дебатът трябва да се води в парламента

Позицията на почти всички представители на политическите сили беше, че в момента има два антикорупционни законопроекта, дебатът трябва да се води в българския парламент и законопроектите трябва да бъдат приети от парламента, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на КСНС.

По повод решенията на предишния КСНС Цветанов заяви, че Националната стратегия за национална сигурност в момента минава за обществено обсъждане и тя ще внесена в МС за приемане до края на октомври.

Смятам, че няма никакви несъответствия, имаме сериозна политическа воля да се движим по точките, приети на КСНС, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

17.10 2017 в 18:35

Естествено Борисов и ГЕРБ няма да дадат председателя на антикорупционния орган да се назначава от президента, те искат той да е техен човек, поредната калинка на повикване. Само така ще са сигурни, че няма да ги разследват тях самите. Спомняте си Филип с тефтерчето, който си водеше записки кого трябва да "удари" и кого да оправи. Е, и тук ще е така, поредния послушник на Боко ще гони корупцията, ама само сред опозицията

12422

2

biol

17.10 2017 в 18:21

На парламентарните избори хората не избраха БСП
Сега въпреки че не ги искат използват президента да прекарват тяхна "реформа" ( как реформира бсп е ясно)
Въпреки че нямат мандат от хората се опитват най нагло с процедури да командват.

БСП създаде олигархията , създаде ДПС , сега какво искат да реформират.
Да се заравят в дупката където избирателите са ги пратили.

 
X

Подкастът на OFFNews