Няма съгласие след консултативния съвет срещу корупцията при президента

OFFNews 08 април 2019 в 17:04 4407 5

Снимка president.bg

Консултативният съвет за национална сигурност при президента Радев завърши без постигнато общо съгласие между участниците в него.

Съветът беше на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

В хода на дискусиите на съвета предложих проект на становище. Това становище не се прие от участниците в съвета в мнозинство. Имахме разминавания основно във въпросите - какви са измеренията на корупцията в висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя на този етап и, разбира се, предложенията за решения, заяви Радев. 

"Апараментгейт не може да се лекува с оставки"

Президентът призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции.

„Апараментгейт“ не може да се лекува с оставки. Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Вече ясно заявих, че ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупцията, по проверка на съответствие на доходите, по отнемане на незаконно придобитото имущество и, особено важно, по наказателно преследване и ефективни присъди, каза Радев.

(Пълния текст на изявлението на Радев можете да прочетете тук)

Най-вероятно това е, което се шири в общественото пространство - че „Апартаментгейт“ е само върхът на айсберга на истинската корупция. Но в обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. И всичко това на фона на обидни, на унизителни пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система, подчерта президентът.

БСП: Управляващите браниха със зъби и нокти статуквото

На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност не бе прието да има нов антикорупционен закон или да се направят поправки в настоящия. Управляващите смятат, че той е добър, работи и тепърва трябва да се направи анализ за въздействие. На второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, премиерът арогантно ме препрати към Румъния, за да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там. По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми бе отговорено, че налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, защото така или иначе имат много работа, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Предложеният от президента документ също бе отхвърлен от всички, с изключение на мен. В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем и държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от "Апартаментгейт" - всичко това бе отхвърлено от управляващите. Бях свидетел на бранене на статуквото от управляващите със зъби и нокти - няма проблем, институциите работят, а отговорността е понесена с политическите оставки и управляващите имат воля да се борят с корупцията. Това е бранене на статуквото в кръгова отбрана. Оказа се, че медиите и тези, които изнасят информацията, са виновни, но не и политиците, които евентуално са се облагодетелствали от властта в лична полза, коментира Нинова.

ГЕРБ: БСП да се върнат в парламента

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Вярвам, че КСНС ще даде знак на колегите от опозицията, че е разумно, ако имат намерение да променят законодателството, да се върнат в парламента, където е мястото за законодателни инициативи. В правомощията на законодателната и изпълнителната власт е да предприеме мерки, които да променят закона в посока той да се прилага по-адекватно. Даже в момента в правната комисия на НС тече обсъждане на промени в закона за противодействие на корупцията, добави Дариткова.

Марешки: Грозен опит за PR на БСП

На практика резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като PR фирма на БСП и самият президент - като личен PR консултант на Корнелия Нинова. И това не доведе до никакви съществени резултати, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Според него са били предложени текстове за декларация, които пряко помагат на БСП за предстоящата кампания за европейски избори и това е неприемливо за всички други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

5

aviatora

08.04 2019 в 22:08

Как ще има като Цвъки е купил всичките останали престъпници, начело с мутрата Марешки!

3910

3

Georgi Gracata

08.04 2019 в 20:18

Установихме,че в България няма корупция,прехода мина в полза на народа с една единствена цел приобщаване към европейските ценности.Само един от политиците си призна,че разпределя порциите.Болно,тежко но вярно???

4005

2

МАНГО

08.04 2019 в 19:49

Имаше един министър - наричаха го Мистър 10%.
Тези, които го смениха - продължиха на същия %.
Следващите просто прибавиха една 0 към % - и доунищожиха държавата България.
ВЕЧЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

17156

1

aviatora

08.04 2019 в 17:57

Бъргария тотално е в пипалата на герберската ОПГ. Сбогом България..