Нямат печеливш ход. Боят е единственото им средство

OFFNews 06 август 2020 в 11:57 11676 3

Нямат печеливш ход. Боят е останал единственото им средство. До ден, два ще стане ясно, че това са хора на ГЕРБ.

Коментара направи политологът Евгений Дайнов по повод вчерашния бой над протестиращи и избиването на телефони и блъскане на журналисти от яки момчета с черни тениски пред погледа на нереагиращата охрана на Националната конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк".

"В деня преди събитието ми се обадиха журналисти и други хора и ме питаха какво според мен са замислили ГЕРБ с тази среща. Отговорих така: "Каквото и да са замислили, аз знам какъв ще бъде резултатът - титанична свинщина, която ще ядоса още повече хора". Това, което видяхме, беше една организация, която вече не е политическа партия, как губи властта и всичко, което прави, се обръща срещу нея. Вчера се повтори Росенец - опитът за дебаркиране на Христо Иванов на Росенец, бутат го някакви мутри, които се оказаха от НСО. Вчера видяхме - Полина Паунова беше набита и други хора бяха набити от мутри, свързани с ГЕРБ очевидно. Те нямат печеливш ход. Видяхме вчера, че силата, отчаяна сила, силата на губещия, боят им е останал единственото средство, с което да се опитват да регулират събитията", каза Дайнов пред bTV.

На репликата, че ГЕРБ се разграничават от биячите Дайнов отговори: "Вие вярвате ли на хора, които лъжат от 10 години, когато ви кажат, че това не са техни хора? "Тех парка" казаха, че не са техни. А чии са? Не са и полицаи. Чии са? Всичко става ясно в днешно време, нали знаете? До ден, два ще стане ясно, че тези хора са на ГЕРБ".

За социолога Андрей Райчев - също гост в студиото заедно с Ивайло Нойзи Цветков - това са хора свикнали във властта, които "не могат да повярват, че това приключва, нервничат и грешат страшно".

Според него политическият смисъл от конференцията е опитът на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да мобилизира партията си и да я обедини. Само че имаше проблем - отбеляза Райчев - и той е, че всички партийци вчера са очаквали да чуят решението му по въпроса остава ли на власт, или не. Вместо това Борисов им предложил колебанията си: "Партията чакаше да види какво е решил, а той излезе и каза: "Всъщност ще реша". В този смисъл, малко безсмислено мероприятие".

Пред Борисов теоретично има четири варианта, два от които явно са неосъществими - изреди социологът: нищо да не прави и да чака - явно не може; да предаде властта на президента Румен Радев - явно и това не може. Остават два междинни: първо, ремонт на правителството, който вече се случи, с цел евентуално получаването на нова легитимност; второ - "самият да смени себе си в две форми: в по-мека или по-твърда".

Последното Райчев обясни така: "Това е същото като когато балонът губи височина и трябва да се хвърлят някакви неща, за да може да паркира. Задачата на Борисов е съвсем проста: паркиране. Меко, контролирано кацане. Няма никакво съмнение, че той нея решава".

Не изглежда вероятно да може да продължи така, защото "протестите нарастват, не заглъхват, злоба се появява в тях, някакви хора гладуват вече - върви на лошо, никакви съюзници отвън не се появяват, външните му приятели гледат внимателно и чакат: ще останеш ли, ще паднеш ли". Така че остава или варианта за нов премиер сега, или за оттеглянето му през март. "Той самият смята през март да слезе като премиер и да не бъде вече премиер. Въпросът е, че не е решил. И това нерешаване на този централен въпрос не му донесе нищо хубаво вчера", коментира Райчев.

Според него няма вариант конфликтът да се реши без избори: "Страната е нестабилна, напрежението расте и няма никакъв вариант този конфликт да се реши, без да дойде суверенът, без да дойде истинската, голямата власт. Голямата власт е народът. Единствената стабилизация минава през избори. В този смисъл, изборите са много необходими на България, за да прекратим това, което не ни харесва".

Той отбеляза, че има и нови феномени, заради които ситуацията изглежда необичайна. Един от тях е възстановяване на дясното, което поставя Борисов в крайно некомфортна ситуация: "Бойко Борисов е центрист. Има ляво крило, има център и няма дясно, има разпаднало се дясно. Чисто и просто Христо Иванов заговори на език, който възстановява ново дясно. Струва ни се като изключителна революция, но не е, а е стесняване на центъра и възстановяване на двете крила - ляво и дясно.

Борисов не е свикнал да решава този въпрос, затова е толкова изнервен, затова е толкова объркан. Той винаги е живял в луксозната ситуация, при която има гърчещо се, разпаднало се дясно, което той превзема, превзема и превзема и като вади известния си дядо, убит от комунистите, мисли, че всеки въпрос ще реши. Не му е тази ситуацията".

Според него в момента наблюдаваме съюз - макар и много крехък - между лявото и дясното, на което изразители са Мая Манолова (на втория тур на изборите в София) и  президентът Румен Радев.

Само че премиерът подценява противниците си, смята Райчев: "Борисов не можа да повярва, че Радев е силен, защото не можа да повярва в съюза леви-десни, но е, той е силен, защото успява морално да символизира този съюз".

И все пак социологът не смята, че ГЕРБ са "приключили": "Съюзът ляво и дясно срещу център, това наблюдаваме, е много крехка работа. Затова изобщо не съм сигурен, че сюжетът е свършил, че ГЕРБ вече е загубил и само трябва да си гледаме часовник кога ще си отидат".

За него ключова за крайната "победа" ще е издръжливостта:

"Ляво-десният съюз е много трудна работа, много трудна и сега този много крехък съюз, символизиран от Радев, играе канадска борба с Борисов. На канадска борба кое е главното? Издръжливостта. Не е силата, издръжливостта. Следователно имаме състезание на две издръжливости. Колко ще издържи Борисов, колко ще издържат протестите". 

Подкрепата за президента Дайнов обясни така: "Президентът успя да изрази това, което възмущава хората. Не смятам, че на площада са се събрали леви и десни. Те са събрани на принципа: "Не щем повече". А това "не щем повече" Румен Радев намери начин да го изразява, и то като държавна, висша институция, намери му - нещо, което е много сложно - думите: "Мутри - вън!". Той намери тези думи и естествено се радва на подкрепата на голяма част тези хора".

Според политолога въпреки 30-годишната "липса на поддръжка на гражданското състояние", има "чудовищен напредък", който се изразява в следното: "Масовият българин излезе за пръв път не защото има глад или заплаха от глад, а защото е обиден". Теза, с която се съгласи и Ивайло Нойзи Цветков с думите: "Това не са хлебни протести. Това е историческо". Все пак, предупреди Цветков, "опасявам се, че една Демократична България пролет не прави" и постави въпроса ако протестиращите нямат свое политическо представителство и не отиват към "политическо тяло", как да инструментализират протеста си.

В разговора бе засегната и темата с вещаенето на катастрофа, ако Борисов не е на власт, а например служебно правителство на президента Радев. Вещаене от самия премиер за страшна зима и иглени уши, през които единствен той можел да ни прекара.

"Авторитарните партии, особено едноличните, много лесно изпадат в едно предхристиянско състояние на диво суеверие - каза по този повод Дайнов. - Те започват да вярват в таласъми, в караконджули, във фетиши, да се молят на някакви издялани в дървета безумни физиономии. Караконджула, който са си измислили, е служебно правителство".

За Райчев това е пропаганда, но в нея няма нищо чудно. Сравни я с развод, при който съпругът казва на съпругата: "Аз ще си отида, а ти как ще си плащаш парното?". "Това са приказки. Не е такава голяма цената, Борисов два пъти я е плащал", отбеляза социологът.

Според него в очите на Борисов Радев е "нищожен, току-що случайно набран от Корнелия Нинова летец, който "не ми е противник, аз трябва да го бия три на нула, ама не върви". За Христо Иванов си мисли: "Кой е? Момченце от площада, той ли ще ме бие?" Той не може да повярва в загуба от тях. Не може да си представи и че с това играта ще свърши, в това число, че ще отиде, ще стисне ръката на Радев и ще каже вземи властта.

Това е нормално колебание за един краен егоцентрик, какъвто е нашият премиер. Той просто е човек с огромно его и не понася загуби", напомни Райчев.

"И докато личната драма на един човек не е голям проблем, се забравя - и затова съм възмутен от всички тях взети заедно - каза Райчев, че в това време развалят държавата." Примери за това са акцията на прокуратурата в президентството, както и подслушването на министър-председател.

Първото той описа като "събитие от типа, че на кардинал Решильо гвардейците влизат в Лувъра, прегазват мускетарите и влизат в спалнята на царя. Ето това не може. Няма да има Франция", а за второто каза: "Страна, в която подслушват министър-председателя и пускат подслушването по радиото или телевизията, е на ръба на падането. Това не може".

"Държавата ни е застрашена, може да даде фира България, а те - в това време - се разправят кой ще бъде начело и кой няма да бъде. "И затова е крайно време истинската власт да си каже думата. Това е народът", каза отново Райчев.

Той е категоричен, че в страната има нова политическа ситуация, в която има "спад, страшен спад и на двете досега стабилни партии - ГЕРБ и БСП" и която прилича на времето, когато на власт дойде Симеон Сакскобургготски.

Дали протестът може да свали главния прокурор Иван Гешев? Дайнов бе скептичен по този въпрос: "Много е трудно суверенът да намери начините да премахне Гешев. Нито има избори за главен прокурор, там е по-костелив орех. Не виждам начин, освен ако са скачени съдове с Борисов, така че Борисов, падайки, да го повлече. Един от проблемите е, че няма как демокрацията, гражданството да го махне този човек. Не са измислени такива механизми, там ще бъде сложничко, ми се струва".

Дори и при падане на Борисов от власт, има основания протестите да продължат.

"Струва ми се, че протестите ще продължат, най-малкото защото има някаква инерция - посочи Нойзи. - Протестът се фокусира върху личността на премиера, донякъде върху личността на Гешев, в периферията остават фигури като Доган и Пеевски. Там някъде трябва да се търсят корените на модела, на системната грешка, за която говорим. Има основание този протест да продължи". И все пак според него в момента "все едно гледаме мач и сме някъде в 50-ата минута и не можем да кажем какво ще стане до края".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

06.08 2020 в 14:55

Тия па хрантутници, особено дебелият, са мн. смешни. Борисов отдавна нищо не решава, какви 4 варианта им се мотаят из кухите кратуни?

3258

2

Една каза

06.08 2020 в 14:01

Да се направи Протест в София на 08 август в 20.00 часа...Нека всички да излезем пред входовете като при земетресение и да постоим на вън поне 8 минути...Да покажем на мутрите ОБЕДИНЕНИЕ!!!

3811

1

Toni2019

06.08 2020 в 12:08

Корупцията се брани всеки ден. Тяхната свобода не е като нашата.