Николай Нанков - изненадващият министър на пътищата, блоковете и лентичките

Антония Чорева 03 май 2017 в 15:18 22100 5

Николай Нанков Нанков е новият министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е бил депутат от ГЕРБ, а в миналото правителство на Бойко Борисов е бил на заместник на Лиляна Павлова в строителното министерство.

До вчера за поста беше спрягана Лиляна Павлова, но днес за шеф на МРРБ бе обявен официално Нанков, както OFFNews първи съобщи. Причината - възникналото напрежение около магистрала "Марица" и разследване на строежа на магистралата от времето на Лиляна Павлова, започнато от прокуратурата. 

Така изненадващо за поста бе обявен Николай Нанков. 

Той е роден 19 декември 1983 г. в Априлци, а по професия е регионалист. На сайта на ГЕРБ в кратката му автобиография пише, че е мениджър проекти, народен представител от 42-то Народно събрание, заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. и областен управител на Ловеч 2009-2011 г. 

Във втория кабинет на Борисов Нанков отговаряше за строителния надзор и подготовката на нормативните актове в строителното законодателство.

Нанков е бакалавър по „География и геология“, има магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“ по специалността „Регионално развитие и управление“. Той е бил най-младият областен управител в страната, а до определянето му за областен управител през август 2009 професионалната му биография е била свързана с разработването, ръководството и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз.

Николай Нанков нашумя в медиите с няколко показни акции като паленето на бракониерски рибарски мрежи и инспекциите на Ловеч с мотоделтапланер. 

На Нанков определено се пада едно от най-тежките министерства. Работата в МРРБ определено е нажежена, защото той трябва спешно да обяви нов търг за тунел Железница на магистрала Струма, който беше спрян от тежки нарушения и да направи проверки в Агенцията по пътна инфраструктура. При забавяне страната може да изгуби милиони левове от Европейския съюз за строежа на Железница. 

В АПИ в момента шеф е Пирин Пенчев, назначен от служебното правителство, с който ГЕРБ има разногласия, тъй като още при назначаването му обяви, че в агенцията са се върнали "хората на Батко и Братко". Така че най-вероятно сред първите задачи на Нанков ще е да се назначи ново ръководство на АПИ.  

Другият ресор, който тежи на плешките на младия Нанков, е санирането. Програмата за саниране се изпълнява отново от МРРБ. Там също имаше обвинения, че санирането е правено на много по-високи цени.

Сред задачите на Николай Нанков обаче има и по-леки - любимото занимание на Бойко Борисов - да реже лентички. Редом до премиера вече ще застава именно Николай Нанков. А след големите предизборни обещания Борисов и Нанков ще трябва да прережат доста лентички - от Хемус, до тунел под Шипка, до път през Кресненското дефиле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

3

neverland

03.05 2017 в 16:45

Денка, чакаме Славе. Че нещо отдавна не ги е ръчкал. кога започва да тече времето им, според ултиматома му?
Може да обединим нещата ;)

42249

2

Denis Rizanov

03.05 2017 в 16:18

По кариерно развитие този гейбераст удари шиши на мама прасето в земята!
Ало платените соросяги, тва е новият КОЙ. А? Ше се меткате ли лятото на протести?

12416

1

IBL IBL

03.05 2017 в 15:52

Вие сега да не намеквате, че човека няма качества да стане на 26 областен управител и на 34 министър? В България е напълно възможно човек да стане областен управител веднага след завършване на университета заради личните си качества! Вярвам го! Вярвам и в Него! ;)