Николай Нанков вече не е депутат

OFFNews 10 октомври 2018 в 10:37 1963 3

Бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков се отказа от депутатския си пост. Той беше част от парламентарната група на ГЕРБ.

Вчера той депозира оставката си, а днес тя беше приета със 102 гласа "за" и 2 "въздържал се". Посочил лични причини като мотив за решението си да си тръгне от Народното събрание.

Нанков беше освободен като министър на 20 септември, заедно с него от Министерския съвет си тръгнаха Валентин Радев, който беше вътрешен министър, и Ивайло Московски, който беше министър на транспорта. Решението за рокадите беше на премиера Бойко Борисов, а мотивът - тежката катастрофа на пътя край Своге, при която загинаха 20 души.

Нанков, Радев и Московски се върнаха в парламента като депутати. Нанков е първият, който подава оставка и като народен представител. Още след освобождаването му като министър новият регионален министър Петя Аврамова обяви, че се надява предшественикът ѝ на поста да стане неин заместник. Днес обаче никой от управляващите не каза директно дали той ще поеме този пост.

По време на дебатите социалистът Драгомир Стойнев поиска лично Николай Нанков да каже какви са причините да напуска парламента и наистина ли ще става зам.-министър. "Ако мотивите за оставката са лични, би било хубаво той да бъде тук. Ако днес бъде подписано назначаването му за зам.-министър, как това действие отговаря на поетата политическа и морална отговорност с подаването на оставка като министър", попита Стойнев.

"Когато един министър е успял да направи политики, които да стигнат до всички български граждани, да говорите по този начин е несериозно. Подкрепяйте експертизата на Николай Нанков, той ще бъде с отворена врата към всеки кмет, независимо от политическата му принадлежност. Това ще продължи да прави и занапред",отговори председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Когато като политическа сила решавате да поемате политическа отговорност за нещо, което се е случило в държавата, като приемате оставките на трима министри, единия го правите шеф на банка, другия - зам.-министър, а третия - главен секретар на МВР го правите министър. Това е отговорност в най-вулгарния мафиотски тип", коментира друг депутат от БСП - Антон Кутев.

Социалистът говори за това, че Московски е предложен за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Решението е било прието от Министерския съвет в деня, в който беше гласувана оставката му, но в този ден нямаше заседание на правителството и вероятно решението е взето на подпис. Кутев подчертава и че главният секретар на МВР по време на тежката катастрофа Младен Маринов стана министър, а рокадите в правителството бяха представени като поемане на отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5820

3

Ади

10.10 2018 в 13:15

Така държавата отказа аз пореден път да си поеме вината за лошия проект и за неподдържането на пътя в Своге. Сценарият е познат - прехвърляне на вината на всички надолу по веригата.

6010

2

Milky

10.10 2018 в 11:19

Кутев ме дразни поначало, както и другите другари, но това, че им изписват веждите групово, а уж вчера ги уволниха, хич не е на добре!

5820

1

Ади

10.10 2018 в 11:19

Ама на всички уж подали оставки министри им се намират много по-добри постове като награда ли, що ли? Всичко е само хвърляне на прах в очите, за да се уталожи напрежението у хората. А държавата иначе си призна вината с тия оставки и с бързия козметичен ремонт на пътя-убиец, за да се замажат следите.