Николай Ненчев: Президентът Радев ще лобира за проруски главен прокурор

OFFNews 14 май 2019 в 13:55 3615 4

Президентът Румен Радев ще лобира за проруско назначение за главен прокурор. Това коментира независимият кандидат за евродепутат и председател на БЗНС Николай Ненчев по повод срещите, които президентът проведе с представители на съдебната власт заради предстоящия избор за нов главен прокурор.

"Нямам доверие на Радев да води консултации за нов главен прокурор. Силно обезпокоително е човек, който лобира за режима на Путин, да води консултации за новия главен прокурор. От всичките му досегашни действия на слугинаж към Кремъл и към БСП е очевидно, че ще лобира за прокурор, одобрен от Чайка", коментира Ненчев.

Държавният глава започна серия консултации, за да се разработят критерии за избор. Вчера той проведе среща с главния прокурор Сотир Цацаров, който изрази притеснение, че ранният старт на президентските консултации може да бъде възприет като опит за влияние върху решението, което ВСС трябва да вземе независимо. Държавният глава го е уверил категорично, че това са само консултации, а не опит за намеса в работата на независимите съдебни кадровици. 

Днес президентът продължава работата си със среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а утре - с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Според Ненчев обаче ако Радев окаже влияние върху изработването на критериите за избор, новият главен прокурор би бил "по-безскрупулен и по-тясно обвързан с Русия и от Цацаров".

"Като обект на политически преследвания от прокуратурата намирам лобизма на Радев в този процес за престъпно намерение, което ще засили още повече ролята на прокуратурата в изпълнението на заповеди от Кремъл за политически гонения и съдебни преследвания срещу демократите", допълни той.

Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година, а процедурата за избора на негов наследник ще започне през лятото. По закон нейният старт не може да е по-рано от 6 месеца преди датата, т.е. най-скоро процедурата може да започне на 10 юли.

Кандидати за поста имат право да предлагат министърът на правосъдието и не по-малко от трима членове на Висшия съдебен съвет. Концепциите трябва да бъдат качени на сайта на ВСС минимум два месеца преди изслушването и гласуването. ВСС взема решението с квалифицирано мнозинство - "за" трябва да гласуват 17 членове на ВСС от общо 25. 

След това държавният глава трябва да издаде Указ за назначаването, като има право и да върне кандидатура. В този случай ВСС има право или да я прегласува, или да обяви нова процедура за избор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови