Нинова: 5 години Йончева не е разпитвана. Защо сега?

OFFNews 25 януари 2019 в 11:48 3377 3

"За пет години Елена Йончева не е викана, не е разпитвана. Това е репресия заради смелостта ѝ да изнася случаите на кражби при оградата на границата, "Кумгейт", строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди."

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес в декларация на партията си от трибуната в Народно събрание. Нинова припомни, че през 2017 г. заместник главният прокурор Иван Гешев обявил, че редица политици били получили нерегламентирано пари по нареждане на Цветан Василев в брой и допълни, че е написала писмо, в което призовава за разкриването на въпросните имена.

"Нито един политик не е обявен публично, затова пък беше повдигнато обвинение на Елена Йончева. Питаме се защо сега, след 5 години", заяви от трибуната Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата допълни, че от партията са започнали да изпращат писма и до европейските институции, Международната федерация на журналистите, "Репортери без граници" и други. "Няма да позволим върху Елена Йончева да се упражнява репресия и натиск", заяви Нинова. "Можем заедно не само да осъдим авторитарния режим на Борисов в България. Можем заедно да го отхвърлим", допълни тя.

Тези думи внесоха смут в редиците на управляващите и на трибуната след нея излезе депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. Той обвини водещия заседанието Емил Христов, че не прекъснал това "вмешателство в работата на различните власти" от страна на БСП, което според него нарушава принципите на Конституцията. "Не бива Народното събрание да се използва за трибунал, има си съд и прокуратура", добави той.

След него обаче излезе депутатът от БСП Георги Свиленски, който се възмути от изявлението на Иванов. "Как може депутат от мнозинството да определя какво да говори председател на опозицията и да казвате какво да говори българската опозиция?", попита той. Свиленски заяви, че всеки може да говори "каквото иска, когато иска и както иска".

На трибуната последва изказване от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който потвърди, че опозиционният лидер по принцип може и да има право да говори каквото си иска, но нямат право "крадците да викат "дръжте крадеца!". След това изказване депутатите от левицата поискаха наказание за Гърневски, тъй като Свиленски се разпознал в думите на Гърневски и се чувствал "оскърбен и обиден".

Христов обеща да прегледа записа и да прецени дали в контекста на казаното преди това изявлението на Гърневски в действителност нарушава правилника. Според председателя на Народното събрание обаче думите на Гърневски са "широко употребавани и казвани в различни медии". 

Обиден се оказа и Марешки заради изказването на Гърневски, което определи Корнелия Нинова като "председател на опозицията". Лидерът на "Воля" подчерта, че от ДПС и "Воля" също са в опозицията и никой не ги е питал дали искат да бъдат представлявани от БСП. Свиленски обаче напомни на Марешки, че повечето време той гласува в подкрепа на управляващите, така че не може да твърди, че е в опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6239

3

Izoblechitel

25.01 2019 в 13:32

Сините лампички треперят и изпушват.

12761

2

cepcem

25.01 2019 в 13:12

Нинова: За 5 години Йончева не е разпитвана. Защо сега?

И това оневинява ли я по някакъв начин? Щото стана модно в тая държава всяко престъпление да се крие зад етикет "политическа репресия".

6005

1

Борил Радев

25.01 2019 в 12:49

При комунистите всичко е в бъдеще време. Само кражбите им са в сегашно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!