Нинова: Актуализацията на бюджета задълбочава проблемите

OFFNews 05 април 2020 в 12:01 5636 0

„Не подкрепихме актуализацията на бюджета на първо четене. Тази актуализация не решава проблемите, които стоят пред обществото, а ги задълбочава. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея. Бюджетът не помага на засегнатите от кризата хора“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

Тя обърна внимание на мярката „60/40“и припомни, че работодателите вчера са изпратили становище и сега готвят поправка. По думите й „60/40“ не работи, а с мерките си управляващите призовават хората да теглят кредити, но тези кредити трябва да се връщат.

„Управляващите нямат план, нямат цел", каза тя.

Нинова изтъкна още, че в актуализацията на бюджета няма включено нито едно евро от одобрените от Европейския съюз помощи за България. По думите й тези средства ги няма заложени изобщо - те ще дойдат и ще бъдат някакъв излишък, който ще се харчи непрозрачно и еднолично.

„Предлагаме политиката да бъде към отделния човек. Съкратените ще имат някакъв доход от НОИ. Хората с платен отпуск – също ще имат доход. Тези, които обаче са в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се – няма да имат. Предлагаме държавата да осигури за тях, за периода на извънредното положение, по една минимална заплата с осигуровките - 725 лева“, коментира председателят на левицата.

По думите й такава практика се наблюдава в Германия, Франция, Испания и за тази мярка ще бъдат необходими 912 милиона лева. Нинова подчерта, че помощи са необходими и за замеделските производители:

„Ние имаме земя и хора, с които можем да си осигурим прехранването. Затова предлагаме 30 милиона целева субсидия – за производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“.

Третото предложение на левицата е насочено към ресторантите и малките заведения, които най-много са пострадали.

„За ресторантите – те искат освобождаване от тротоарно право, такса смет, освобождаване от ДДС върху храните, които са били купени и са изхвърлени, защото заведенията са били затворени“, подчерта тя.

Нинова отбеляза, че всичко, което БСП предлага, е в резултат на десетки срещи и разговори със засегнатите и социалистите го предлагат от тяхно име. По думите й, ако бъдат освободени от тези плащания, бюджетите на общините ще пострадат, затова от левицата предлагат и трансфер в размер от 10 % от сегашната субсидия към общините – около 400 милиона лева.

„Всичко ще струва милиард и половина. Откъде да бъдат взети тези пари? Към момента почти 2 милиарда и половина са предвидени за бронирани машини и за кораби. Предлагаме да се замразят тези проекти и да се пренасочат към човека с кредити и без доход. Те обещаха да замразят военните разходи, но това не се случи. Тези мерки, които изброих, внесохме снощи в парламента“, заяви още лидерът на БСП.

По думите й медицински България се справя добре с кризата, но управленски – не:

"Хаотични решения, без ясна цел, без конкретни помощи за хората. С промени в позициите. Това е стилът на премиера вече 10 години. Продължават да действат на принципа „проба-грешка“. А хората имат нужда от предвидимост и спокойствие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови