Нинова: Европа е възможност за по-висок стандарт на живот, но от нас зависи дали ще стане реалност

OFFNews 22 май 2019 в 10:34 1175 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Европа е възможност за по-висок стандарт на живот, на свободно движение на хора, за свободна търговия, за по-високи доходи. От нас зависи дали тази възможност ще стане реалност.

Това заяви председателя на БСП Корнелия Нинова по Нова телевизия. Според нея минималната работна заплата трябва да бъде 660 лв. – 60% от средната и за този принцип на изчисляване настоява БСП. „Управляващите казват, че 6400 лв за дете не е възможно. Това е изпълнимо и струва 30 млн. лв. годишно“, подчерта тя. Нинова попита дали българската държава, при бюджета, който има, при тази гигантска корупция и изтичане на средства в сивия сектор, няма 30 млн. да помогне на младите семейства. „Въпрос на приоритети – да строят пътища, които на другия ден са пропаднали, или да се помогне на младите семейства?“, продължи с въпросите тя. Нинова не отрече, че инфраструктурата е важна, но трябва да се строи качествено.

Председателят на БСП подчерта, че за 10 години българите са намалели с 603 000. „Падаме в класацията за доходи и ставаме все по-бедната държава в Европа. Ние сме най-корумпираната и с най-малко свобода на словото. Каквито и ПР-акции да разиграват управляващите пред изборите, фактите са факти - големите проблеми са в бедността, неравенствата и липсата на върховенство на закона“, каза още тя. Нинова заяви, че вчера еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова, за пореден път, опроверга Борисов. „Тя е казала, че няма да ни свалят механизма за наблюдение, защото съдебната система не е независима. Няма да ни приемат в Шенген, както обеща г-н Юнкер, и това го казват партньорите на Борисов“, допълни Нинова.

По повод думите на премиера, че БСП готви предизборен скандал, тя коментира: „Борисов се притеснява от евентуална загуба и търси предварително оправдание за това в измислени сценарии. Имаме много сигнали за натиск, използване на страх, на службите на МВР и ще огласим конкретни случаи. Ще сигнализираме нашите органи и европейските посланици“, каза още тя. Нинова заяви, че БСП държи на абсолютно демократични и прозрачни избори. „Ангажирани сме да правим паралелно преброяване. БСП иска да спечели тези избори и работи за това“, категорична е председателят на БСП. 

Корнелия Нинова посочи, че в Австрия за една оставка за корупция, премиерът е поискал предсрочни избори. „Тук имаме 7 оставки за съмнения за корупция, за 2 години. Не изглежда морален акт, когато министър подава оставка за трагедията в Своге, а става зам.-министър. Другият министър подава оставка за Своге и става представител в Черноморска банка. Това е прикриване на следите и цинизъм. А семействата на загиналите получават по 10 лв. Това не е неравенство, това е пропаст“, категорична е тя.

По повод сделката за „Техноимпекс“, Нинова обясни, че тя е проверявана 4 пъти и всички документи опровергават информацията на Антон Тодоров. Председателят на БСП е завела дело за всички лъжи и го е спечелила. "В решението пише, че никога не е съм била в СДС, че не съм излъгала за нищо, което съм казала и за "Техноимпекс", и по други фалшиви новини. Г-н Борисов трябва да ми плати разноските по делото. Да пускат колкото искат фалшиви новини. Единственият начин да има ред в държавата и да има върховенство на закона е да се заведе дело, да ги осъдим и да го оповестим. Всички друго е принизяване на политиката“, каза още тя. Според нея хората ги интересува друго – защо пенсията им е 200 лв, защо нямат болница, където да отидат да се лекуват, и очакват от политиците да им кажат как ще се промени това.

„Не вярвам нито за секунда на КОНПИ. Самата антикорупционната комисия беше порочно създадена. Не може г-н Цветанов да назначи Пламен Георгиев за председател и да очакваме той да се произнесе за апартамента с асансьора. Вече месец и половина не казват дали Цветанов е в конфликт на интереси“, каза още Нинова. Според нея не може да се вярва на орган, на който председателят и зам.-председателят имат проблеми с тераси. „Тези хора ще разследват офшорките“, допълни тя. Нинова припомни, че БСП е предложила алтернатива и тази комисия да се сформира по различен начин. „Вярвам и на Европейската прокуратура. Много искам да се оглави от г-жа Кьовеши, за да се разгледат обективно злоупотребите с европейски средства“, каза още тя. Нинова показа 7 източника на информация, че правителството е гласувало против тази кандидатура. „Страх ги е, че може да има справедливост, да има разследвания и те да доведат до справедлив резултат“, уточни тя.

Нинова подчерта, че БСП е единствената партия, която не отрича грешките през годините и иска промяна на модела.

„Поканиха ни да станем част от статуквото, но ние отказахме. 3 години ги отхвърляхме и си изядохме боя заради това. Твърдо решени сме, че ще се разграничим от това статукво“, категорична е Корнелия Нинова.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови