Нинова: Г-н Борисов, ГЕРБ ви вкарва в капан

OFFNews 20 юли 2018 в 14:08 4223 0

Предизвикахме дебат, защото мигрантският въпрос седи с пълна сила пред Европа и България. Той внесе сериозни противоречия и разнобой между европейските държави и лидери и е риск за бъдещето на Европа, според някои от тях, както и разбира се, е важен за националната сигурност на България. Направиха се грешки в годините назад и ако наистина сме загрижени за бъдещето на Европа и за България, трябва да се поучим от тези грешки.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. В изказването си тя каза още: 


Уви, те се повтарят и като че ли задълбочават и в момента. Как започна всичко? През 2015г г-жа Меркел покани мигрантите и отвори вратите на Европа. Г-н министър-председател, помните ли тогава посещението в Малта и какво правехте там? Аз мога да ви припомня. Темата на срещата и на разговора беше - Подобряване на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция и подобряване закрилата на мигрантите и търсещите убежище. Така започна всичко, за да стигнем до тук, сега. Само преди няколко дни, г-н премиер, казахте, че големият проблем на България е законната и легална миграция. През 2015г. се събрахте, за да търсите начини как да я организирате и насърчите, през 2018г. установявате, че това е големият ни проблем.

Сега се строят огради между европейски държави, в разрез с основната ценност на ЕС за свободно движение на хора. Сега има много крайни и полярни мнения на водещи лидери в Европа и ще се спра само на някои от тях. Г-жа Меркел и Германия, като държавна позиция, след като ги покани през 2015г, днес твърди: „Искам да опазим хуманността на Европа в отношенията към мигрантите“. Другата крайна позиция- на Унгария, изразена от г-н Орбан: „Мигрантите застрашават идентичността на ЕС“. Германия държи държавите от ЕС да приемат част от мигрантите, Вишеградската четворка казва: „Няма да приемаме квоти. Това е срещу суверенитета на нашите държави. Отговорността за тях е на правителствата на други страни, през които са минали преди това“. България, уважаеми колеги, е такава страна. Лидери в Европа призовават да се премахват стимулите да идват мигрантите в Европа. 

Уви, Европа днес продължава със стимулите за тяхното пристигане, защото в бъдещия европейски бюджет, парите за интеграция на мигранти, колеги, не за опазване на границата, не за ФРОНТЕКС, не за допълнителна охрана, а за интеграция на мигрантитеq се увеличават от 6,9 млрд. евро на 10,4 млрд. евро. При това, тези пари се взимат от кохезията, селскостопанската политика и социалния стълб на изконните европейски граждани. Вашето правителство, г-н Борисов, също създава стимули за идване на нови мигранти в България с приетата стратегия на правителството, в която е записано, че на тях се гледа като на работна ръка, която ще помогне на икономиката и не знам точно като на какво, което ще реши демографската криза в България. Това е официален документ на Република България. По-лошото обаче е, че стимулирате идването с Постановление 144, в което сте записали, че чужденец, на който е предоставено убежище или с предоставен статут на бежанец, има правата и задълженията на български гражданин, с изключение на политическите- да гласува. Добре, но прехвърляте границата на българската Конституция, на правата на българските граждани и на националния интерес на държавата и ето как. Осигуряване на заплащането за оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на лицата, които нямат доход. България не осигурява това дори на собствените си граждани. Българите, които нямат доход и бедните българи не получават това заплащане от държавата.С тези актове, официални и държавни, не само, че им давате повече права, отколкото на собствения си народ, но ги приканвате: „Елате ще ви осигурим, социални помощи, например за издаване на лична карта,помощ за жилищно настаняване и други.“.

Отгоре на всичко това, г-н Борисов, вие излагате две противоречащи си позиции, постоянно

Тук, пред българския народ, говорите едно, там, пред европейските си колеги, съвсем друго. Ето и цитати.

Тук: „Ние сме най-сигурно пазената граница на Европа”. Там, в Брюксел: „Трябва да си признаем, че пропуснахме 60 000 мигранти и сега да понесем отговорността си за това.”

В България: „В Блюксел ме нарекоха циничен и брутален, защото не подписах споразумението за мигрантите”. Там, на Съвета, има общо решение, прието с пълно съгласие, за което г-н Туск казва: „Постигнахме пълно съгласие, това е най-лесната част от задачата, в сравнение с това, което ни очаква на място, когато започнем да прилагаме това, за което се споразумяхме”. За какво се споразумяхте г-н Борисов. Тук ни заявихте:”Всичко, което България предложи, се прие”. От унгарския външен министър разбрахме следното: „Не приемаме предложението на България." Същата грешка идва отново с това предложение, да поканим отново мигранти в Европа.

Тук в България заявихте: "Казах на Себастиян Курц, не ги искам, няма да пусна самолети. Там, отново от ваши колеги разбрахме: „Не приемаме предложението на България за разделяне на мигранти сред страните в Европа според БВП, населението и получените молби за убежище." Пред нас сте казали, че няма да ги пускате, там сте предложили да ги приемем, всяка държава според БВП, население и получени молби.

Време е да поговорим сериозно по тази тема и да вземем отговорни решения. Имаме две предложения за проект за решение. Вие ще прецените, уважаеми колеги, кое ще подкрепите. В резултат на тази непоследователна, двойнствена политика, в резултат на липсата на решения на държавните органи и институции, в България се ширят всякакви страхове, манипулации, инсинуации и внушения. Включително и във връзка с последните събития в страната. Като започнем от това, че нощем на летище Безмер кацат самолети и стигнем до това, че случващото се в Странджа е в резултат на желание да се настаняват мигранти в Странджа, това го говори българският народ. Имаме два подхода или нашето предложение, държавните институции взимат решения и дават яснота на народа си, или реакцията на ГЕРБ: „За тези внушения са виновни лидерът на опозицията и президентът на републиката, които клатят националната сигурност”. Едното е това, а другото е държавническо.

Уважеми колеги,

Имаме две предложения за решение. Само преди малко чухме, че БСП никога не предлага нищо конкретно. В едното се казва: „Възлага на МС да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави – членки на ЕС”. Ясно ли е, конкретно ли е? Второ: „В срок до 30 септември Министерски съвет да представи пред НС предложенията на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на регламента ”.

Уважаеми българи, имаме и предложение от ГЕРБ и то е следното: „Подкрепя позицията, изразена от Република България на заседанието на Европейския съвет на 28 и 29-ти юни 2018 г. по въпроса на миграцията”. Уважаеми колеги от ГЕРБ, готова съм да ви предоставя 2 минути от моето време, ако един от вас стане и ми каже, каква е била позицията на България на заседанието на Европейския съвет. Какво подкрепяте, като не знаете каква е била тя. Знаете ли защо не знаете, защото няма позиция на България. Няма приета в НС, няма приета в МС. Имаме само личните емоции и намерения на г-н Борисов според ситуацията, в която се намира. В България- няма да ги пускаме, пред Меркел- май ще ги пускаме. Затова настояваме да има държавническо отношение, решение на българския парламент и на МС. Приемаме това ваше предложение да подкрепите позицията, изразена от Република България, единствено ако за вас Република България е лицето Бойко Методиев Борисов. Защото там, той е изразил само личната си позиция. ГЕРБ предлага и второ: „Възлага на МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на общата европейска система за убежища”. Последният да затвори вратата.

Уважаеми колеги, като предлагате България да отстоява национални позиции, пак ви давам 2 минути от моето време, един да стане и да каже, какви са националните позиции на България и кой орган ги е приел. Няма такава национална позиция. Отново има волята на един човек, която не отразява решенията на българските държавни институции и не защитава българския национален интерес.

Г-н Борисов

Обръщам ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за Вас. Това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела в органите си. Това ще дава основание всеки ден, по всеки повод, и при всяка ваша дума и позиция, да получавате упреци и удари - чия позиция изразявате като отидете в Европа - на българския народ, на българския национален интерес или партийната позиция на ГЕРБ и личната Ви, според ситуацията, в която се намирате.

Призовавам да се подкрепи нашето решение, което, освен че дава конкретни параметри - Българското правителство да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и да направи предложения за реформа в Дъблинския регламент. Това освен, че е конкретно и ясно, е де факто в подкрепа на МС и на премиера от българския парламент. Давам му основание, когато отиде, да каже - ето това иска българският парламент от мен. Ваш избор е - дали ще подкрепите това на БСП, което е държавническо и отговорно или ще приемете вашето, което са общи приказки за подкрепа на национални позиции, които не съществуват нито в правния, нито в политическия мир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови