Нинова: Гергов замеси и БСП в събития, повдигащи много въпроси

OFFNews 22 април 2017 в 13:47 6186 5

С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, и събуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим Георги Гергов от ИБ на БСП. С уважение към него, с това - че е партиен човек, с това - че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в словото си на заседанието на Националния съвет на БСП.

Пловдивския бизнесмен се забърка в няколко скандала през последните седмици. Първо общинарите в града под тепетата от ГЕРБ и БСП гласуваха сделка, с която Гергов ще придобие държавен дял в панаира, а след това и се оказа, че той е бил посредник и домакин на срещата, на която главният прокурор Сотир Цацаров е заплашвал издателя на "Сега" Сашо Дончев.

Ето и текста на цялото изявление на Корнелия Нинова:

По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-то НС. По решение на тази зала и на Националния съвет, ние сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и ОП.

Като опозиция, ние сме си поставили основните задачи и бих искала на информирам Националния съвет за тяхното изпълнение до тук. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни програма. Като опозиция, първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване, за всички злоупотреби на властта, злоупотреби с обществени поръчки, злоупотреби с публични средства и да показваме на обществото истината за лицето на това управление, макар и със задна дата да са се случили събитията. Ние стартирахме парламентарния сезон с такова действие и поведение, изисквайки изслушване на 3-ма министри от служебния кабинет за решения и действия както на предишното правителство, така и на сегашното служебното по случая с повишените количества на уран във водата в Хасково. За съжаление този случай не е изолиран. Постъпиха информация и сигнали за други населени места в страната, поради което парламентарната група внесе предложение за специална анкетна комисия в парламента, която да се занимава с тези случаи, да изнесе информацията и да предложи мерки за решение по тези проблеми.

На второ място, ние сме алтернатива на това управление, в изпълнение на предизборната си програма, от която няма да отстъпим нито на сантиметър, за разлика от двете преговарящи партии, които направиха тежки компромиси, сериозни отстъпления и грозни пазарлъци в името на властта. Спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Няма да има минимална пенсия от 300 лв, няма да има преизчисляване на всички пенсии, има отказ от подкрепа на държавата за семейства с репродуктивни проблеми. В програмата не фигурират ангажименти по националната сигурност, които бяха поели, а именно – да се увеличи съставът на МВР и МО, да се изпълни закона и да се засили присъствието на въоръжените сили на границата на България. Тези компромиси ще доведат до отлив на доверие у онези български граждани, които подкрепиха двете политически сили. Обратно на това, ние няма да отстъпим от предизборните си ангажименти и започнахме в групата да ги изпълняваме още от първия работен ден. Внесохме предложения за преизчисление на всички пенсии от 01.07.2017 г., аргументирано, с финансова обосновка и оценка за въздействието на този закон. До края на годината ще струва 400 млн. лв. и това е възможно без да се прави актуализация на бюджета, за сметка на резервите, които има в бюджета за тази година.

В изпълнение на предизборната ни програма, внесохме предложение за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи в страната, в които некоректни работодатели не изплащат заплати, не внасят осигуровки – здравни и пенсионни, прехвърлят фирмите си на лица, които не могат да носят отговорност. В крайна сметка, от това страдат работещите. Ние сме партия, която представлява работещите и това е един от първите ни законодателни актове. В работата на анкетната комисия, и в нашите законодателни предложения ще включим внесените предложения от КНСБ и омбудсмана Мая Манолова, но ще ги допълним и с други законодателни предложения, така че Народното събрание чрез работата и отговорностите които има, а именно приемане на закони, да реши тези случаи и да уреди така отношенията, че работниците да бъдат защитени.

Другата седмица внасяме Закона за храните, в защита на българското производство, закона за възрастните хора, закона за младежта и спорта, и всичко което сме обещали пред хората- ще го изпълним.

На трето място, като опозиция, бих искала да дадем нов стил в работата на парламента, да придадем нов морал да депутатите да покажем друго отношение в правенето на политика. Затова внесохме първото ни предложение – ще имаме редица такива. Първото предложение е за замразяване на заплатите на народните представители към декември 2016 г. за целия мандат на този парламент, колкото и дълъг да е той. Някои казват, че това е популизъм. Ние смятаме, че това е солидарност към хората, които все повече обедянват в старната, дори заради повишението на цените на природния газ, парното , водите. Сигурно тук няма човек в залата, който да не е бил на срещи с хората и да не е чул упрека, че докато те живеят все по-бедно, депутатите постоянно си увеличават заплатите и придобивките. Ще продължим да провеждаме политика на отказ от привилегии на политическата класа, с което ще покажем, че сме съпричастни и солидарни с българските граждани, които живеят зле. На четвърто място – разбира се, че ще бъдем отговорни българи, като депутати на „БСП за България”, по теми, които са национално важни и изискват съгласие на обществото, ще подкрепяме. Очертаваме няколко такива – национална сигурност на външни граници, вътре в страната, национална сигурност в контекста на общите геополитически процеси, които текат в света, Европа, на Балканите- ще имат нашите гласове тогава, когато трябва да се гарантира суверенитета на България и сигурността на българските граждани.

На второ място – председателството на Съвета на ЕС. Неслучайно, и по наше искане, парламентът започна с изслушването на вицепремиера по председателството Деница Златева. Поставихме изискване към ГЕРБ и г-н Борисов, по време на нашата среща, и условие, че ще получат нашата подкрепа, ако всички тези въпроси по председателството се решават със съгласие в Народното събрание, а не в изпълнителната власт и правителството, от където ние просто да научаваме за тези събития и да ги одобряваме постфактум. Получихме съгласие от нашите опоненти и парламентът наистина ще се превърне в мястото, където по важните въпроси за бъдещето на ЕС и мястото на България в съюза ще търсим съгласие да решаваме заедно.

Следваща тема, която поставихме за национално съгласие пред другите парламентарни групи, е демографската катастрофа във всичките и измерения. Изискват се хоризонтални политики в много сфери – здравеопазване, образование, подпомагане на млади. Оставихме тази тема като въпрос на национално съгласие заради стряскащата статистикка от години, но и за тази година, че сме намалели с 52 000 души само за тази една година. Това се превръща в огромен проблем, във въпрос, не само партиен, политически и държавнически. И тук ще търсим национално съгласие с другите политически партии.

Продължаваме в този стил на работа на Парламентарната група, която в момента е лицето на нашите политики, в изпълнение на предизборните ни ангажименти, и отново казвам – няма да отстъпим от това, което сме обещали на хората и да показваме не само опозицията, а и алтернативата на управлението, което може да бъде формирано в следващата седмица.

Във вторник, от 13:30 ч., сме поканени от президента Румен Радев на консултации. Веднага след нас ще бъде първата политическа сила, на която вероятно ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство. Ще очакваме тяхното решение, консултации и евентуално резултат от представянето на проект за кабинет в Нардното събрание.

Като опозиция, ние няма да подкрепим този кабинет. Защото програмата на този кабинет и нашата имат сериозни различия. Отново казвам – ние ще изпъняваме нашата предизборна програма, нашите политики и ангажименти към хората.

С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, и събуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим Георги Гергов от ИБ на БСП. С уважение към него, с това- че е партиен човек, с това- че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

4

Nik68

22.04 2017 в 17:59

Направо класически другарски съд. Другарке Нинова и на теб може да ти спретнат некой ден подобна врътка. Много грубо разчистване на сметки.