Нинова: Корупцията е в основата на провала на това правителство, за две години - 9 оставки

OFFNews 14 май 2019 в 15:38 2834 0

Това правителство управлява две години и десет дни. За това време са подадени девет оставки от министри, като седем са приети, две - ту приети, ту върнати. За половин мандат - половината Министерски съвет е сменен. По същество, това е признание за провал в политиката на правителството на Бойко Борисов.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията в коментар на поредната подадена оставка на министър от кабинета на премиера Бойко Борисов- на министъра на земеделието Румен Порожанов. По думите й подадените оставки са на министри от ключови сектори като: здравеопазване, транспорт, регионална политика, вътрешни работи, икономика и демографска политика, правосъдие, земеделие, енергетика и социална политика. Тя добави, че това са сектори, които опират до живота на всеки българин.

"Седем от деветте оставки са подадени за съмнения за корупция. Тя е в основата на провала на това правителство и става емблема и етикет", категорична бе Нинова. Според нея оставките не променят нищо, защото за две години нещата продължават по стария начин. "Защото това е модел на управление, изграден и управляван от един човек. Решението е в смяната на модела, а не на един, или друг министър. Началото може да стане на 26 май. Нека различни хора да се обединим, за да поставим началото. Целта не е просто ГЕРБ да бъдат свалени от власт и ние от БСП да поемем управлението, ако продължаваме по този начин. Целта е да премахнем този модел на управление и да започнем да работим за възстановяването на държавата. Това заявяваме, че можем да направим", отсече Нинова. Според нея министрите подават оставки, но остават с имотите си, а държавните структури участват в този модел, като го подпомагат.

Корнелия Нинова коментира, че мотивите, с които е освободен Порожанов, казани от премиера, слагат край на уж новия стандарт за морал налаган от ГЕРБ в политиката. "За г-н Порожанов отдавна тегнат съмнения за злоупотреба с власт и корупция с европейски средства. Но той не си тръгва заради това, а защото не е уволнил чиновник", посочи тя. По думите й очевидно има двойни стандарти при взимането на решение за освобождаването на министри.

"Един месец и десет дни са минали от оставката на Цветан Цветанов. Да сте чули КПКОНПИ да са се произнесли дали има конфликт на интереси, ще се конфискува ли имущество, ще се връщат ли пари? Не! Нищо такова. Няма справедливост, а само едно цинично изказване: "Мен няма кой да ме накаже", каза Корнелия Нинова. Тя добави, че решението са европейските избори.

ГЕРБ ни злепоставят и отдалечават от Европа

"ГЕРБ ни злепоставят, като държава, в Европа. Отдалечават ни от нея със случващото се в страната", коментира още лидерът на левицата. Тя припомни, че един от основните европейски приоритети е върховенството на закона. "Няма как да има справедливост и борба с престъпността, ако няма равенство на всички пред закона - от премиера до този, който е ограбил баба на село", каза Корнелия Нинова. Тя припомни, че на 6 април, на КСНС, е предложила решение в три действия: "За кражбите на европейски пари- решението е европейска прокуратура, начело с Лаура Кьовеши; нов закон за борба с корупцията и разговор за правомощията на следващия главен прокурор в посока на съдебен контрол върху актовете му и прозрачност при избора му."

Нинова обясни, че предложенията на БСП не са панацея, но левицата е единствената, която не само констатира, а предлага решения на проблемите. "Ако има отговорни държавници, които мислят за справедливост, а не партийни мандатници, които искат да се спасят от правосъдието - всеки е добре дошъл. Искаме този разговор за решения да го проведем с всеки, който може да помогне с ум, опит, съвет и познание, за да си подредим държавата", заключи Корнелия Нинова.

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови