Нинова: Не правителството, всяка община трябва да управлява своите природни богатства

OFFNews 18 октомври 2019 в 12:47 1048 0

Много хора се питат- с какво нашата политика е по-различна от тази на опонентa ни. Има огромна разлика. Те отдават комуналните услуги на концесионери. Ние - на общински дружества. Резултатът от нашите действия е, че вие ще плащате по-ниска цена на водата например. 

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред жителите на Смолян. Тя бе в планинския град, за да подкрепи кандидата за кмет на общината, издигнат от „БСП за България”, Стефан Сабрутев и кандидатите за общински съветници от листата на левицата.

Те продават общински имоти, пасища и гори. Ние ги внасяме като апортна вноска в общи предприятия с бизнеса. Резултатът е развитие на местно производство, работа и приходи за общината. Те увеличават местни данъци и такси. Ние - не. Даже освобождаваме от такси детските градини. Правителството раздава природните ресурси на общините за ползване или концесии на приближени. Ние смятаме, че всяка община трябва да стопанисва и управлява минералните води, пещери и други природни богатства сама, каза още Нинова. 

Корнелия Нинова добави, че част от социалната община е и здравеопазването, което е в тотален колапс. Тя заяви, че държавните и общински болници трябва да бъдат лечебни заведения, а не търговски дружества . Нинова бе категорична, че за да се случат всички тези предложения, е важно да се развие местната икономика.

„В нашите програми е записано, че кметовете ни ще създадат условия на фирмите, като на първо място намалят местните данъци за тях. Правителството делегира задължения на общините, без да им дава дори един лев, за да ги изпълняват. Затова много от тях решават да увеличат местните данъци и такси. Нашите кметове обаче няма да го направят, а ще заложат на създаването на общински предприятия, които да изпълняват поръчките по-евтино, но качествено и ще спрат кражбите", добави Нинова.

„Промяната в Смолян е във вашите ръце и аз вярвам, че тук можем да се поздравим с победа след изборите на 27-ми октомври", заяви още Корнелия Нинова. Тя беше посрещната в Смолян и Чепеларе с родопски песни и кабагайди. 

Днес сме заедно в името на една кауза – Смолян. Това е нашето място, в което пазим традициите, гордеем се с природните забележителности и история, с интелекта, таланта и борбеността на родопчани“. Това заяви кандидатът на БСП за кмет на Смолян Стефан Сабрутев. Той със съжаление отбеляза, че през последните години родното му място е печално известно с бедност, със скандали, с разбити улици – град, в който не се вижда перспектива, от който си тръгват и тези, които истински го обичат. Сабрутев подчерта, че сегашните управляващи не си служат с принципи и мисъл за общината и абсолютно липсва грижа и уважение към гражданите „Тяхното управление заменя компетентността с партийна дисциплина, публичността – с всяване на страх, а дългосрочната визия – с бърза печалба. Всичко това трябва да получи своя отговор на 27-ми октомври - с по-добри хора, с по-добри решения за по-добър живот“, категоричен бе той.
Сабрутев заяви, че за него кметското място не е самоцел, а възможност за подкрепа на хората и задоволяване на техните потребности: на предприемчивите за прозрачна и бърза администрация; на семействата - за сигурна и чиста околна среда; на възрастните - за допълнителна грижа; на младите - за реализация в близост до дома и приятелите. "Искам Смолян да е наш общ дом, който да подобряваме заедно с вас; в който природните и исторически забележителности са съхранени и по този начин носят не само гордост, но и просперитет на всички хора тук“, заяви той
Сабрутев посочи като най-голям проблем на община Смолян - демографската криза, която според последни изследвания ще доведе областта от 120 000 жители сега до 20 000 през 2050 г. "Ето за това нашият призив е „Промени бъдещето“. Всички мерки в нашата програма са създадени, за да обърнем този негативен процес и да създадем нормална среда за живот и отглеждане на деца“, призова той.
„Обикаляйки селата, кварталите, аз виждам колко отчаяни и обезверени са хората. Няма никаква грижа за малките населени места, положението е наистина отчайващо“, сподели Сабрутев. Той допълни, че ежедневно получава сигнали за нередности, свързани с действията на сегашните управляващи. Като такива той посочи, че „На улица „Добружда“ се асфалтира директно върху пясъка и тревата – без проект, по улиците няма тротоари, а догодина ни очаква воден цикъл, тоест, всичко направено в момента, отива на вятъра. "Днес ни съобщиха и за улица „Професор Асен Василев“, воден цикъл ще мине и оттам догодина и ще разруши бордюрите, които се поставят сега предизборно. Осем години липсваше адекватно управление, сега, в последния момент изпълняваме обещания, които ще струват скъпо на всички нас и в настоящето“, заключи Стефан Сабрутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови