Нинова: Престъпленията в последните седмици са тежък удар по образа на България

OFFNews 09 януари 2018 в 18:39 4432 1

Това, което се случва в последните седмици, е тежък удар по образа на България в началото на председателството. Всички институции трябва да се обединят и да положат максимални усилия, за да се изчисти образът на страната, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Тя обясни, че в началото на съвета е предложила, извън дневния ред, да се вземе позиция по случилите се тежки престъпления в последните седмици.

„Не е нормално да се съберем представители на всички институции и партии, законодателна и изпълнителна власт, и да не вземем отношение по този тежък въпрос" - отбеляза Нинова.

Тя е изразила резерви по материалите, обсъждани на КСНС, и те са били отразени в крайния вариант на декларацията.

По думите й, в част от тях е пишело, че България, по време на председателството, обсъждайки общата отбранителна политика, ще бъде безпристрастен посредник в разговорите.

„Европредседателството не е само посредничество. Трябва да сме активен участник в разговорите“, коментира Нинова.

Тя обясни, че другото, с което не се е съгласила, е че ще бъдем защитник на общата позиция на съвета:

"Председателството е възможност да бъдеш не само защитник на обща позиция, а и участник в нейното изготвяне. Къде и как ще бъде защитен националният интерес на България?"

Нинова посочи също така, че в рамките на общата политика за отбрана на Европа нямаме готовност българската икономика и индустрия да се включат активно.

Тя обясни, че Европейският фонд за отбрана предвижда сериозни средства в следващите години за подпомагане на развитието на индустрията.

Председателят на левицата обяви, че от доклада на министъра на икономиката става ясно, че имаме индустриален потенциал, но нямаме проекти, а от доклада на БАН се разбира, че имаме научен потенциал, но отново няма изготвени проекти. Предвиждало се е да има междуведомствен орган, който да координира това. Той обаче не е създаден.

Нинова припомни, че на предишния КСНС е решено НС да приеме нова стратегия за национална сигурност до края на 2017 г., но българският парламент не е приел такъв документ все още.

„Попитах министър-председателя - с какво самочувствие ще бъдем посредник на големите за отбранителна способност. Правителството фатално закъснява с тези възможности за развитие на български фирми и производство, в контекста на общата политика за отбрана на Европа. Настоях в крайната декларация да бъдат заложени тези срокове“, категорична бе Нинова.

Тя каза, че правителството и преди не е изпълнявало сроковете, заложени от КСНС:

Вече втори път, записвайки конкретни срокове, ще подлагаме правителството всеки ден на парламентарен контрол за изпълнението им, заяви още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

1

косата

09.01 2018 в 19:22

8 дни - 8 трупа ... Гарантирано от БСП2 ... Не че лидерката на БСП има морлно право да критикува ...