Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нинова: Проектът 'Макрон' е антиевропейски и нанася тежък удар върху икономиката ни

БСП ще гласува против решението за закупуване на нов боен самолет

OFFNews 08 януари 2019 в 15:49 4759 0

Депутатите от БСП ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при определени условия, обясни Нинова. Тя подчерта, че сред тях е българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности.

Офертите, които се предлагат, да бъдат съобразени с възможностите на България, а не страната ни да променя правилата под външен натиск, обяви международният секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.  Той добави, че левицата държи на стратегическото партньорство със САЩ, но настоява то да има двупосочен характер.

"Смятаме, че правителството не защитава интересите на страната и на гражданите. Поставя се в ситуация- доставчикът да определя правилата и параметрите на сделката в противоречие с решение на Народното събрание, което от наша гледна точка е недопустимо", добави Вигенин. "В името на яснотата и прозрачността, настояваме да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото мислим, че българските граждани трябва да знаят- как и за какво се харчат парите им", каза още Кристиян Вигенин. 

Управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят, каза още Нинова и допълни, че „България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме ,че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава.

Лидерът на левицата коментира и протестът на превозвачите срещу Пакет „Мобилност”. „Ще търсим подкрепа от другите партии в ПЕС за позицията на България по мобилния пакет – Борисов да търси от Меркел и Макрон. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това”, каза Нинова. 

За нас проектът „Макрон” е антиевропейски, защото погазва основен принцип на Европейския съюз за свободно движение на хора и стоки. Той разделя Европа на малки и големи държави, на Изток и Запад, на център и периферия, каза още Нинова. По думите й това е тежък удар върху икономиката на България, означава унищожаване на транпортния бранш и загуба на работни места.

„Смятаме, че правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече българските транспортни фирми. Като председател на Съвета на Европейския съюз, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше с европейските лидери в името на ПР-а, Борисов зае следната позиция: България, като председател, не може да взема страна и трябва да се държи неутрално”, припомни Нинова. Тя допълни, че до месец май българското правитество не е имало официална позиция в защита на българския интерес.

„През май, по наше искане, парламентът взе решение, с което задължи правителството да изрази такава позиция. Винаги сме били последователни по тази тема”, каза още председателят на БСП. Тя заяви, че през последните дни с БСП са проведени разговори от трапспортния бранш и социалистите ще се включат в протеста.

„Георги Свиленски, като член на транпортната комисия, ще пътува и ще бъде в Брюксел – ще участваме в протеста”, поясни Корнелия Нинова. По нейни думи това обаче не е достатъчно, за да се реши въпросът. „Ето защо, ще пуснем искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, който е председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на Европейската комисия, с искане да разговарят с колегите социалисти от другите социалдемократически и социалистически партии за подкрепа на позицията на България”, заяви Нинова. 

Председателят на БСП призова премиерът да се обърне към г-жа Меркел и г-н Макрон и да поиска подкрепа, за да помогне на българския национален интерес, както и на този- на други държави от Централна и Източна Европа. „Ако този въпрос не бъде решен в полза на българския национален интерес и на останалите държави в нашето положение, ние смятаме, че най-доброто решение е този Европейски парламент да остави решаването на проблема на следващия. Този ЕП е на финала си – остават му 3-4 месеца. Не е нормално и логично, в последните месеци, да решаваш въпрос, който ще определя бъдещето на Европа”, заключи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!