Нинова: Това е най-мълчаливият бюджет

OFFNews 28 ноември 2018 в 15:39 3273 0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи бюджета за догодина като "най-мълчаливия" досега. Тя за пореден път обвини управляващите, че не участват в дебатите по окончателното му приемане, въпреки че имаше няколко изказвания от управляващото мнозинство.

По думите на Нинова, ако тези дебати бяха в друга европейска държава, хората щяха да решат, че БСП са управляващи.

"Прави впечатление, че това е, макар и според вашите думи, най-социалният, най-мълчаливият бюджет. Уважаеми колеги от управляващото мнозинство, проверихме - няма случай в историята на Народното събрание откакто то съществува, да е внесен бюджет от правителство, да е дебатиран вчера 11 часа, а днес май повече ще дебатираме, и да няма изказвания от мнозинството и от правителството", заяви Нинова.

Изказването ѝ дойде по време на обсъждането на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО), който вече е изцяло приет от депутатите. Мнозинството отхвърли идеята на БСП всички пенсии да бъдат преизчислени спрямо средно осигурителния доход за 2013 г.

"Според бюджета прагът на бедност е 348 лв. Тоест за да живееш, не добре, да живееш, ти трябват поне 348 лв, официално, обявено от бюджета за 2019 г. от правителството на ГЕРБ и ОП, подкрепено от Воля. И в същото това решение на бюджета казвате, минимална пенсия 219 лв. Е, как точно ще стане това?", попита Нинова.

Според нея тяхното предложение не е популистко. Било разумно за финансовата стабилност на България и съобразено с параметрите на бюджета.

Веднага след Нинова, за да защити бюджета, на трибуната излезе депутатът от ГЕРБ Тома Биков, той започна изказването си с думите "драги зрители", като така намекна, че Нинова търси медийно внимание. По думите му, за да се вдигнат пенсиите и майчинските, трябва да се увеличат и осигуровките. Депутатът призна, че всички искат да увеличат пенсиите, но все пак трябва да бъдат реалисти.

"Ние трябва да вземем от хората, които работят, а вие в същото време казвате - дайте да дадем и за деца. Родителите на тези деца също са работещи. Ние трябва да вземем от тях, за да направим едно чувствително увеличение", добави той.

Малко след това социалистът Антон Кутев определи дебата като "парламентарен цирк". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови