Нинова: За нас машинното гласуване е червена линия, която не трябва да се прекрачва

OFFNews 14 февруари 2020 в 13:19 1787 1

Само на последните избори имаше 15% недействителни бюлетини или около 500 хиляди, което е най-големият брой от 10 години в България - това поставя под съмнение истинността на вота и обективността на представителството на политическите партии. Един от начините това да се промени и да гарантираме честен вот е машинното гласуване.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание по време на парламентарния контрол. По нейни думи в Изборния кодекс машинното гласуване е заложено като законова норма, но правителството е отказало да включи средства за неговото осигуряване в Бюджет2020. "На 12 февруари Министерският съвет реши да осигури финансиране, разбира се, извън бюджетната процедура и извън парламента. Но оттук нататък следва изпълнение на това решение. Правителството, ЦИК и всички органи, които имат отговорности по този въпрос, трябва да организират процеса", каза още Нинова. Тя попита вицепремиера Томислав Дончев има ли план, времеви график, обществени поръчки, видове машини и т. н. и кога ще бъдем готови напълно за машинно гласуване в България?  

"Оставам с впечатлението, че решението на Министерския съвет е било просто за успокояване на общественото напрежение и сега се връща топката в парламента - тепърва да се променя Изборният кодекс по въпроси, които сме обсъждали десетки пъти и по които не сме постигали съгласие. Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно - това, което казвате, е тревожно и поставя съмнение дали ще се справите с машинно гласуване за следващите избори", заключи Корнелия Нинова след като получи отговор от вицепремиера, че тепърва правителството ще чака Народното събрание да промени за пореден път Изборния кодекс за типа машини, които да се купят.

"За нас машинното гласуване е червена линия, която не трябва да се прекрачва. Това ще гарантира честността на вота и ще елиминира недействителните бюлетини. В държавата трябва да се знае, че вотът е обективен, а не подправен и че една или друга партия управлява обективно, по волята на народа", добави председателят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови