Нинова язди добре. Да яхне бял кон и да върне БСП в парламента, революция няма

Юлиана Ончева 05 март 2019 в 08:36 8687 1

Дългият уикенд покрай националния ни празник 3-ти март приключи. Подчертавам това, не защото работещите у нас не знаят, че трябва от днес да са на работа, а заради БСП и нейното напускане на парламента.

За голяма част от левите депутати да обикалят около сградата на Народното събрание като астероид около слънцето ГЕРБ е неприемлива ситуация. Най-вече защото не смятат, меко казано, ГЕРБ за слънце. И второ - да кръжат по неясна орбита е доста безмислено занимание. 

Със или без заплати е битова, не политическа тема, няма спор. Дори тя обаче съдържа опасни от гледна точка на БСП послания. Какво всъщност казват на избирателите си социалистите с несъвсем осъществения план на лидера си Корнелия Нинова да живеят без възнаграждения? Никой не вярва, че ще заприличат на мъченици след продължително съществуване като аскети. Тогава? "Лъжат, ще си взимат парите" или "о, не ги жалете, те и без това крадат" са двата отговора сред електората. Ако смята да продължи бойкота на парламента, Нинова непременно трябва да намери и поднесе на обществото трети вариант, който да обясни как се живее без пари. Ако не го направи, дори избирателите на БСП да не си задават въпроса в духа на  Христо Радевски "ти си права, когато съгрешиш дори", едва ли необходимото разширяване на подкрепата за БСП ще се постигне по този път. 

Да не говорим за протестиращите за по-високи заплати шофьори, медицински сестри и т.н. - дали ще им хареса посланието на БСП "елате при нас и ние ще ви научим да живеете само с въздух в джобовете по пътя към по-социално общество"?  

И понеже депутатите от БСП са хора като всички нас, направили са си бюджетите на база поне 4000 лв. на месец, сред тях зрее сериозна съпротива срещу напускането на парламента. А на "Позитано" 20 само това му липсва преди евроизборите, които се надява да спечели по пътя към властта в страната. 

БСП обаче упорито върви по пътеката, която отведе някогашното СДС към това, което е дясното днес. Да си припомним - вторачване във вътрешните проблеми, непрекъснато внушаване на хората, че нищо не зависи от сините политици, че изборите ще бъдат фалшифицирани, непоносимост между личности, неясни каузи и раздори, разцепления, пазарлъци за листи и водачи...

Днес към БСП има два въпроса: Кога ще се върнете в парламента? и Кой ще е водач на листата за евровота? Те захлупиха написаните програми "Визия за България" и "Визия за Европа". Защото БСП изведнъж реши да прави революция, за която няма нито революционери, нито революционна ситуация в страната. Хората чакат пролетта, за да намалеят сметките им за ток и парно и наблюдават сеира, който им устройват политиците. С други думи - задава се повече хляб, зрелища има, а парламентът си работи, сякаш нищо не се е случило, като лявата част в пленарна зала е празна. 

При това положение изобщо не е ясно защо БСП пропусна шанса да се завърне като победител в Народното събрание. ГЕРБ даде назад за преференциалното гласуване, бави топката за отнемане на парите на депутатите, които не ходят на работа, непрекъснато повтаря, че парламентът може да работи и така, но за всяка власт силната опозиция в зала е важна. Все подхвърлени мостове, по които БСП да мине на бял кон обратно. 

Президентът Румен Радев даде друг шанс на социалистите да се върнат с достойнство в Народното събрание, като ги призова да го направят. Не стана, а лидерът на БСП Корнелия Нинова не отиде на традиционния прием в Бояна за 3 март. 

Като добавим и противоречията на БСП с ПЕС и на Нинова със Станишев, столетницата върви уверено към изолация и освен извънпарламентарна, има опасност да се превърне и във фейсбук партия.

Защо? 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

05.03 2019 в 10:41

Може би ще е добре БСП да се разпадне, за да се появи нормална лява партия в България. В този смисъл Корнела е позитивна сила.