Нинова към ГЕРБ: Единственият признат за лъжец е Борисов. Не казвайте, че БСП лъже

OFFNews 30 май 2018 в 11:53 2168 0

"Предупреждаваме ви, че отсега нататък - не три пъти, един път, ако кажете, че БСП лъже, ще ви напомня следния факт-  единственият, официално признат от българския съд лъжец, е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Методиев Борисов".

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към депутатите от ГЕРБ след поредния спор между управляващи и опозиция. С думите си тя визираще, че на първа инстанция говорителят на БСП Елена Йончева осъди премиера за уронване на престижа й.

Малко след тези думи на Нинова зам.-председателят на парламента Емил Христов спря изказването й и обяви, че тя е нарушила правилата в Народното събрание, защото "няма решение на съда с такова определение".

Повод за напрежението в пленарната зала бяха изборите в Галиче. Първо социалистите използваха парламентарната трибуна, за да обявят за пореден път, че е имало редица нередности по време на вота.

"Бившият кмет – осъденият на 4г. и 6 месеца затвор за отвличане, побой и грабежи Ценко Чоков – активно участва и допринесе за избора на кандидата на ГЕРБ, негов личен приятел и близък съратник. Предоставили сме телефоните номера, от които Ценко Чоков се е обаждал на хора в изборния ден и непосредствено преди това. Щяхме да питаме и министъра на правосъдието- как е възможно и откъде един затворник разполага с телефони, но решихме че няма смисъл, вече знаем, че за подобни въпроси, в българските затвори основните компетентни по тези въпроси са чистачките", каза от паарламентарната трибуна депутатът от БСП Крум Зарков.

Той подчерта, че преди вота са били регистритани много нови избиратели. "Много от тях работят в кабелна телевизия – собственост на общински ръководител на ГЕРБ. Новите избиратели са регистрирани на адреси в полуразрушени, отдавна изоставени и необитаеми сгради. Превозвани са организирано, а когато застъпник от БСП се е приближил един от автомобилите, за да пита какви са и от къде идват, е направен опит той да бъде прегазен", обясни Зарков.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че БСП лъжат, че са дописвани хора в избирателните списъци.

"Шокът на БСП е странен. Той показва, че въпреки че губят избори от 10 години, не са се научили да губят с достойнство. Опитът да се внуши, че изборите са компрометирани, защото БСП не може да ги спечели, е проблематичен за цялата
политическа система", каза той.

Биков обясни, че при частични избори в 4 общини и 22 кметства  ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати за кметове, БСП- 13, ДПС- 17. "Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна. ГЕРБ има съпоставим резултат с резултата от парламентарните избори. 13 кмета от 28 регистрирани. Неоснователно се говори за страх. Щяха да бъдат 28 спечелили от 28, ако бяхте прави", обърна се той към БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови