Нинова обяви Борисов за заплаха за националната и европейската сигурност

OFFNews 19 юли 2019 в 17:19 4033 0

Корнелия Нинова

Снимка bsp.bg

„Правителството на Бойко Борисов е заплаха не само за собствеността, имота и живота на 5 млн. българи, а и за националната и европейската сигурност. На фона на тази катастрофа, която се случва, извън парламента, абсолютно бодряшки и неадекватно днес, премиерът казва, че магистралите повишават доходите и следващата година е обещал 10% ръст на доходите“.

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова по повод кризата НАПлийкс, която тя определи като най-големия пробив в системата за сигурност презпоследните години. Според партийния анализ причините са 4: първо, корупция и некадърност, свързани заедно, след 2 млрд. лв. изхарчени за електронно правителство и, второ, безотговорност и безсилие.

„Защо безотговорност? Премиерът, очевидно шокиран от ситуацията, единственото, което можа да каже за тази безпрецедентна криза е, че имаме много добри хакери – вълшебници. Няма нещо по-безумно и безотговорно от страна на министър-председател в такъв критичен момент за всички ни, посочи Нинова. После припомни версиите, излезли в хода на разследването и подчерта, че се стигнало дотам прокуратурата сама да опровергае себе си и да освободи хакера.

Тя се позова на информация, че хакерски сайтове са започнали да ползват изтеклите данни и „отсега, докато сме живи, ние сме под заплаха“. Нинова акцентира и на опасността за българските, европейските и световните фирми, регистрирани в България, търговските операции на които, контактите, преводите и цените на стоките им са на показ. „Конкуренцията може да ви убие за 24 часа, предупреди лидерката на левицата.

Трета последица от НАПлийкс, според нея, е отдалечаването от Шенген. "Колко европейски фирми от тези стотици хиляди, които оперират в България, са заплашени? Мисля, че всички. Колко български фирми правят търговия, трансфери и транзакции с европейски? Ние сме част от ЕС и тази ситуация се отразява на цяла Европа“, каза Нинова. И посочи виновните – ГЕРБ, които лишават България от тази последна възможност за развитие.

Според БСП, Бойко Борисов не може да се справи с тази криза и затова партията призовава президента Румен Радев да свика КСНС, за да се вземат за овладяването на тази криза. Нинова подчерта, че кризата тепърва ще се развива, последиците тепърва ще се усещат. Тя се обърна към държавния глава да свика КСНС, за да се види „кой ще носи отговорност за тази ситуация – наказателна и политическа, и кой ще поеме отговорността да изведем страната от състоянието, в което ГЕРБ я вкара“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови