Нинова обвини правителството, че е изолирало президента по време на европредседателството

Лидерът на БСП намери и вина у председателството за търговската война със САЩ

OFFNews 13 юли 2018 в 11:27 2586 0

"Председателството беше възможност за Европа и България, но тя беше пропусната. Управляващите трябва да си вземат поука", каза председателят на БСП Корнелия Нинова по време на отчета на правителството за свършеното по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Тя заяви, че председателството е било превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. "Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност", заяви тя.

Нинова се обърна към управляващите с думите: "Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителството не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори за това".

Според лидера на БСП правителството е изолирало и парламента по време на европредседателството. Не успели да приобщят и съдебната власт и НПО сектора през това време. "Стигнахте до там, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитието на правителството. Това не е съгласие. Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия и Европредседателството като кауза и резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм", добави Нинова.

"Ще кажете, че и БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завижда", каза още тя.

Тя намери и вина у председателството за търговската война със САЩ. "По време на българското председателство българската икономика получи сериозен удар. Тази търговска война ще намали конкурентоспособността на европейската икономика, оттам и на българската", каза Нинова.

В началото на изказването си лидерът на БСП обяви, че дава обективна оценка на европредседателството без политически страсти и емоции. Подчерта, че критиките и за несвършената работа се основават на приетите от парламента приоритети пред европредседателството и на свършеното от тях. Според нея по трите основни приоритета - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, не е постигнато достатъчно.

Лидетът на БСП разкритикува и премиера, като лично се обърна към него. "Вие произнесохте в Брюксел изречението: "Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хил. мигранти". Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище. Вие не изпълнихте задачата, поставена от българския парламент да ревизирате Дъблинския регламент", каза тя.

Нинова заяви, че по време на европредседателството България е претърпяла провал и по темата за общата европейска отбрана. "Резултатът в тази сфера е, че 9 европейски държави са се обявили за нов военен съюз без България. Никой не ни е пита, но никой не си е казал мнението. Председателят на ЕС, лидерът в този период, не е казал своето мнение по този въпрос и не е поканен в това семейство на нови 9 европейски държави. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа?", обяви тя.

Тя разкритикува и резултатите от приоритета за европейската интеграция на Западните Балкани. По думите й резултатите от срещата в София по темата са били отстъпление от вече постигнатото преди нея.

Нинова каза още, че в страната е имало и разногласия между патриотите във властта. В отговор председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров каза: "Госпожо Нинова, ние си разменихме тези реплики след края на председателството. Изчакахме да свърши и тогава си разменихме тези реплики".

По време на изказването на Нинова председтаелят на паррламента Цвета Караянчева няколко пъти и направи забележка, че просрова времето, което й е отделно да говори. Караянчева дори спря за малко микрофона на Нинова. Председателят на парламента нито веднъж не направи заблежка на премиера, който също говори по-дълго отколкото беше предвидено. "Само да кажа, че гоподин Борисов говори 15 минути, а госпожа Нинова и опозицията 16 минути и 4 секунди", каза Караянчева, когато Нинова спря да говори.

"Председателството е процедура, с коятот ние се справихме чудесно", коментира председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров. По думите му по време на това председателство българският глас се е чул. "Ние показахме, че не искаме да бъдем периферия на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови