Нинова поиска вот на доверие от БСП

Станишев: Няма натиск от Брюксел за коалиция ГЕРБ - БСП

OFFNews 31 март 2017 в 15:37 4815 6

Снимка БГНЕС

Лидерът Корнелия Нинова поиска вот на доверие от БСП на заседанието на Националния съвет на партията, което се провежда на "Позитано" 20. Представихме се чудесно на парламентарния вот, но загубихме, затова поемам отговорността, заяви тя. 

Нинова допълни, че ако не й бъде гласувано доверие, ще се оттегли от поста. 

Пред началото на пленума председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви, че няма натиск от Брюксел за коалиция ГЕРБ - БСП. БСП има основание за самочувствие и перспектива да има силно представителство в парламента и трябва днес да направим сериозен анализ на резултатите, добави Станишев. По думите му очакванията са били за още по-силен резултат. 

Нинова за резултатите от изборите

10% от гласувалите за БСП в предишни години са гласували за ГЕРБ. 2% от гласувалите за БСП на предишни избори са гласували за РБ, 2% за Обединените патриоти , 2% за ДПС, почти 2% за „АБВ – Движение 21“. 7% е подкрепата от хората, които са заявили, че на предишни избори, че не са гласували, защото не са припознали своя политически проект в някоя от партиите.

Сравнено с парламентарни избори назад в годините имаме най-добър резултат от 2009 г., коментира лидерът на БСП. „Печелим първо място в 108 общини. На последните парламентарни избори сме били само в 38“, коментира Нинова и обясни, че БСП е увеличила 3 пъти присъствието си на общинско равнище. По думите й БСП има депутати на места, където досега не е имала. „БСП за България има депутати от всички области без изключение“, каза тя. „Пет път увеличена подкрепа от българите, живеещи в чужбина. Съществено е увеличението в държавите от ЕС“, каза Корнелия Нинова. Според нея прегледът по градове, възрастово и професионално отношение показва, че15 % е увеличена подкрепата в София. „В областните центрове – 15 % увеличение, в по-малките градове 7%, в селата – 8. Тя отчете ,че БСП има по-висока подкрепа с 15 % и сред хората с висше образование, както и ръст между 18 и 29 години ръст от 30-39- 6% „БСП за България“ завоюва позиции в големи областни центрове и градове ,където досега нямахме. Бележи висок ръст сред младите, възстановява доверието на възрастното поколение, което бяхме загубили в последните години“, каза Нинова. 

В политиката има принципи, които ако прекрачиш – губиш, заяви Нинова пред пленума. Пред нас се очертава и перспективата. Стои въпросът за бъдещето на България, за бъдещите формули на управление. Политолози, социолози, анализатори и политически лидери разсъждават за голяма коалиция ГЕРБ – БСП. Но докъде е границата за съглашателство за власт“, попита Нинова. По думите й със силата, която дават на БСП 1 млн. българи, те искат промяна. „Затова нека днес да очертаем границата“, призова лидерът на БСП.

„За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44 ото Народно събрание“, каза още Нинова. Тя заяви, че в първите дни на парламента „БСП за България“ ще внесе промени в Закона за публичните предприятия, за храните, за предучилищното и училищното образование, промени в НК, увеличаването на доходите на учителите и всичко онова, което са поели като ангажимент в предизборната кампания.

Промяната е възможна, категорична бе Корнелия Нинова. 

Загубихме тези избори. Спокойно и мъдро да видим защо, призова Нинова. 
Тя отрече твърденията, че БСП не е показала проевропейско поведение и подчерта, че и в други европейски страни има противници на СЕТА и на санкциите срещу Русия, но никой не ги обвинява, че са антиевропейци.

"Критикуваме не ЕС, а европейската десница, която го доведе до това състояние", каза Нинова. 

Тя отново посочи, че изявлението й за демокрацията, която ни е отнела много, е извадено от контекста. Гарант за демокрацията в страната е Конституцията, трябва да се посочват случаите, когато се отнеме демокрацията, каза Нинова. 

Тя каза още, че партията е допуснала нейните противници да правят внушения, че ще вдига данъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

31.03 2017 в 17:18

"А и така мобилизира истинските партии да не дремят."

Аха. И затва Нова република са с 20%, на Айван хората и те татък някъде...

10564

2

ultra-73

31.03 2017 в 16:16

"„За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44 ото Народно събрание“, каза още Нинова"

Та нали точно ти Решетникова, се опита да провалиш всичко това?!?