Нинова пред Интернационала: Длъжни сме да дадем перспектива на народите си

Юлиана Ончева 24 ноември 2017 в 14:51 4546 0

Председателят на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова взе участие в заседанието на Съвета на световната организация, което се провежда в Барселона.

На форума Нинова представи визията на българските социалисти за развитието на Европа.

„Искаме запазване и развитие на обединена Европа, която да съществува заради своите граждани, тяхното благополучие и сигурност, а не заради политическите си елити. В тази връзка трябва да дадем категоричен отговор на въпроса - икономиката ли съществува, за да обслужва гражданите, или те съществуват, за да обслужват икономиката. За нас прогресивният отговор е очевиден - приоритет са гражданите. Ние тук трябва да дадем перспектива на народите си“, заяви вицепрезидентът на СИ. По думите й това е и причината от ляво да се противопоставят на тезата на десните, на неолибералните позиции, че намесата на Съюза в социалната политика трябва да бъде ограничен. „Левицата защитаваме тезата, че ЕС може да бъде ефективен само, ако има социален дневен ред, основан на солидарност и насочен към преодоляване на неравенствата и гарантиране на равните права на всички европейци“, каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че след три десетилетия дерегулация на пазара сме се научили на следното - пазарът, оставен без надзор от страна на обществото, може да се изроди в състезание между хищници, в което жертва е почтеният, работещ човек. „Именно той губи работа, перспектива и смисъл. Той се оказва сведен до просто оръдие на труда, което във всеки момент може да се окаже излишно. Научили сме се и на още нещо - в тази ожесточена игра най-силни се оказват финансовите играчи, които присвояват ресурса от реалната икономика за сметка на работните места, сигурността и перспективата на гражданите“, каза още тя.

„Ще се борим за възстановяване на социалната Европа със следните принципи - социални права, създаване на справедлив пазар на труда, недопускане на дискриминация и неравенство на половете, спешни мерки за справяне с бедността“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Форумът на социалистите продължава по темите за сигурността и мира, както и за адекватните мерки за хуманитарните кризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови