Нинова заплаши Цветанов и Борисов със съд, от ГЕРБ ѝ казаха да започне от себе си

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски посвети стихотворение на 49-ия конгрес на БСП

OFFNews 06 февруари 2019 в 14:40 5813 4

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че веднъж щом от партията встъпят на власт, държавата ще заведе регресни искове срещу длъжностни лица, сред които Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за пари, които държавата е платила по дела в Страсбург за нарушение на правата на човека.

"Ще заведем дела за това, заради което вие платихте, а те безнаказано продължават да рушат основите на правовата държава, основите на Конституцията и стабилността на обществените отношения в България", обърна се към българските граждани Нинова. 

Повод за изявлението бе годишният доклад на правосъдното министерство по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу държавата. Според Нинова докладът показва, че представители на властта отнемат правата на хората и ги карат самите те да плащат за това.

"Вие си плащате за това. Защото след като ви отнемат правата и ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща това обезщетение - и този с минималната, и този със средната заплата, и този който живее под прага на бедността", заяви Нинова.

По нейни думи в закона пише, че който е причинил тази вреда чрез незаконосъобразни действия, трябва да носи отговорност като плати от джоба си. На практика обаче това не се случва, заяви Нинова и призова законът да се спазва.

"Когато един политик или държавен служител погази вашите права, но знае, че ще трябва да си плати от джоба, ще се замисли дали да го направи", допълни Нинова. Тя още призова министър-председателят Бойко Борисов да заведе регресен иск срещу себе си.

"Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 хил. евро? Или кога Борисов ще заведе дело срещу Цветанов за 120 хиляди евро?", обърна се Нинова към премиера.

На трибуната след нея излезе председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който отговори, че Нинова първо трябва да се залови със собствените си дела.

"Когато осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Борисов кога ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за "Белене", тогава питайте Борисов за Цветанов", заяви Кирилов.

В отговор Нинова заяви, че според Закона за държавния служител процедурата трябва да бъде започната от финансовият министър. Тя призова Владислав Горанов да заведе иск по указание на Министерския съвет и Борисов.

"Аз неслучайно поемам ангажимент, че тези искове ще бъдат заведени независимо за кой период се отнасят, за кои политици, които са нарушили човешките права и са осъдени в Страсбург", допълни тя. 

След това остри реплики размениха депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и социалистът Александър Паунов, което предизвика Гърневски да изрецитира стихотворение, посветено на 49-ия конгрес на БСП: 

Партията развява демагогски знамената,

че е социална, че е справедлива,

но поразровиш ли ѝ ти делата,

ще видиш, че е нагла, арогантна, кървава

и особено крадлива.

В резултат на това депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че явно "троловете от виртуалното пространство" са дошли и в парламента. Той призова председателя на Народното събрание, Цвета Караянчева, да не дава платформа на подобни изявления.

"Доказахме, че троловете са сред нас. Моля Ви, когато видите трол на тази трибуна, отнемете му думата", призова той.

Думата накрая взе заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, който изяви задоволство от факта, че сме на 15-то място в ЕС по висящи жалби, подчертавайки че жалбите всъщност намаляват.

Той окачестви дебата като "чисто политически разговор върху документ, който има юридически характер и точно определени рамки". Според него причината за това са наближаващите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

2

Шопа

06.02 2019 в 16:40

"Тиквата изглежда свестен" , що не ходиш да се ... снимаш ?!
От кога мутра, прочел 1 книга е свестен ?!