Нито един български евродепутат не подкрепи Кьовеши в Комисията по граждански свободи

Георги Савчев 27 февруари 2019 в 18:42 8685 3

Нито един български евродепутат не подкрепи Лаура Кьовеши при днешното гласуване за европейски главен прокурор в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.

Във вторник евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и от Комисията за контрол на бюджета изслушаха тримата кандидати за поста: германеца Андрес Ритер, французинът Жан-Франсоа Бонер и румънката Лаура Кьовеши.

Вотът в Комисията за контрол на бюджета вчера е бил следният: 12 гласа за Кьовеши, 11 - за Бонер, 1 - за Ритер, а днешният вот в Комисията по граждански свободи: 26 гласа за Кьовеши, 22 - за Бонер, 1  - за Ритер.

След двете гласувания Лаура Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за европейски главен прокурор.

Българските евродепутати Сергей Станишев, Асим Адемов и Филиз Хюсменова, които са постоянни членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, отсъстваха при днешното гласуване.

Упълномощеният да гласува вместо г-н Адемов е определен от координатора на Групата на ЕНП в тази комисия. Как е гласувал той, не ми е известно, защото гласуването беше тайно с хартиени бюлетини, обясни пред OFFNews.bg Владислав Велев от пресслужбата на българските евродепутати от ЕНП.

От пресслужбата на Сергей Станишев пък съобщиха, че той е имал важно заседание на Партията на европейските социалисти и затова не е успял да присъства.

Единственият български евродепутат, присъствал по време на вота в Комисията по граждански свободи, е Емил Радев. Той обаче е заместник-член на комисията и не е имал право на глас, защото не е упълномощен да гласува вместо някой от колегите си.

Българските евродепутати, участвали във вота за европейски главен прокурор в Комисията за контрол на бюджета вчера, са двама: Георги Пирински и Неджми Али.

Засега обаче нито Пирински, нито Али са съобщили кого от тримата: Кьовеши, Бонер или Ритер, са подкрепили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9515

3

emovla

29.03 2019 в 12:13

"Българските евродепутати Сергей Станишев, Асим Адемов и Филиз Хюсменова"

8000

2

tchit64

28.02 2019 в 07:33

ШИБАНЯЦИ!

8296

1

geko

27.02 2019 в 22:19

ЛАЙНАРИ!