Ню Йорк таймс: Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа

OFFNews
22 декември 2019 в 16:10 | 2927 |1

Американският вестник "Ню Йорк таймс" помести днес в онлайн изданието си обширен материал на журналиста Майкъл Шуирц, озаглавен "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа", съобщава БТА, цитирана от "Дневник". В материала е описан случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му през 2015 г. От текста се разбира, че Гебреви са били тровени на два пъти, но оцеляват.

"Години наред членовете на таен екип са действали, без шефовете на западните служби за сигурност ни най-малко да си дават сметка за техните операции. Само че нападението срещу търговеца на оръжия в София Емилиян Гебрев става причина те да бъдат разкрити", пише Шуирц.

Заподозрян за отравянето на Гебрев и син е Сергей Федотов. Той влиза у нас незабелязано и се настанява в хотел в София, в непосредствена близост до офисите на оръжейния бос. По данни на вестника той е продавал муниции на Украйна. Федотов е ръководел екип от трима мъже.

Дни след влизането на руснака в България един от мъжете в екипа му проникнал в гаража на търговеца и намазал с отрова ръчката на вратата му. После изчезнал, а камерата заснела размазан образ. Малко по-късно Емилиян Гебрев се среща с търговски партньори в ресторант, където започва да халюцинира и да повръща, пише авторът на "Най Йорк таймс".

Гебрев-баща остава в болницата един месец. 

Втория пък, когато баща и син са тровени, е в лятната им къща на Черно море. И двата опита са неуспешни, но засягат бизнеса на Гебрев.

"Опитите за убийство от 2015 г. са невероятни не само заради наглостта и упорството им, но и поради факта, че ръководителите на силите за сигурност и на разузнаването на Запад не са забелязали всичко това от самото начало. Българските прокурори разгледаха случая, не откриха никакво доказателство и прекратиха делото", пише "Ню Йорк таймс".

По-късно обаче шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването разбират, че случаите на отравяния в България са били много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл и широко разклонената му мрежа от разузнавателни агенти, чиято цел е да бъдат премахвани враговете на Русия.

Майкъл Шуирц се спира подробно на случая "Скрипал" и санкциите на западните сили срещу Русия.

В средата на декември прокурорите по делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев обявиха, че са заподозрели руската връзка и са свързали случая с отравянето на Сергей Скрипал заради съвпадението на единия от заподозрените по делото "Скрипал" и неговите посещения в България.

order

Рейтинг : 5506

22.12 2019 в 18:18 1
+ 3
- 0
Ами крайно време е руснаците да мазнат некой и да покажат на ингилизките и американските аматьори що е то новичок и как се маже, а не да срамят професията със самодейност и флашименто.....