Нивата на невалидните бюлетини на местния вот са исторически

Безпрецедентно висок процент загубени гласове от началото на демократичния преход отчитат 'Прозрачност без граници' и 'Отворен парламент'

OFFNews 26 ноември 2019 в 16:08 8288 1

Асоциация „Прозрачност без граници“ алармира ЦИК и правната комисия към парламента за безпрецедентно висок брой невалидни бюлетини в двата тура на тазгодишните местни избори.

Неправителствената асоциация бе сред наблюдателите на вота на 27 октомври и 3 ноември, а заключението си за броя невалидни бюлетини прави на база анализ на резултата.

"Делът на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от началото на демократичните промени досега", посочва асоциацията и цитира следните данни: 

- На национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от 466 077, като те съставляват 15,098% от подадените бюлетини;

Данните се потвърждават и от "Отворен парламент" - друга организация, която от години наблюдава изборите. Оттам допълват, че за справка – на предишните местни избори недействителните гласове са били 463 695 или 14.09%.

Данни: Отворен парламент

- В 3 области делът на недействителните бюлетини е над 20%, а в 11 области той варира между 17% и 20%. Тези 11 общини са Видин – 23,12%, Монтана – 20,71%, Разград – 20,07%, Ловеч – 19,99%, Пазарджик – 19,46%, Пловдив област – 19,38%, Силистра – 19,26%, Враца – 19,20%, Кюстендил – 18,96%, Сливен – 18,65%, Велико Търново – 18,64%.

Карта: Отворен парламент

- На ниво общини се открояват драстично високи стойности на недействителните бюлетини, които съставляват между 25% и 31% от общия брой на подадените бюлетини (Посочените стойности не включват дела на бюлетините, попълнени с избор „Не подкрепям никого“, който беше специално предвиден в изборното законодателство, за да отрази вота на избирателите, които не желаят да посочат конкретен политически избор.)

Резултатите от проведените местни избори изискват незабавно предприемане на мерки за изясняване на причините за високия дял на недействителните бюлетини, тъй като се отклоняват драстично от утвърдените международни стандарти за допустим дял на недействителните бюлетини и могат да бъдат показател за подкопаване на основни стълбове на демократичния процес в страната, посочват от "Прозрачност без граници".

Според организацията това може да се дължи както на съществени дефицити в изборния процес, така и на по-дълбоки процеси в политическия живот на страната.

За да се намерят причините за това, трябва да се осигури достъп до бюлетините на експерти, неправителствени организации и представители на ЦИК. Този достъп може да се даде от ЦИК, добавят от асоциацията. На база на този нов анализ пък трябва да произлязат решения за промени в изборното законодателство.

Затова "Прозрачност без граници" призовават за съвместна проверка и достъп, вкл. до невалидните бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

26.11 2019 в 19:20

В Румъния на последните два парламентарни избора невалидните бюлетини бяха съответно 2,8 и 2,9%. На последните парламентарни избори в Полша - 1,1%, а само в изборите за сенат - 2,5%, което стана повод управляващата партия да поиска 10% от невалидните бюлетини да бъдат признати за валидни. На силно оспорваните избори за кмет на Кишинев, Република Молдова, през 2018 г. невалидни бяха 1,1% от бюлетините. Възможните обяснения за необичайно високия процент у нас са две - или избирателите ни са малоумни или бюлетини се "зануляват" от членове на комисиите, за да се подобри резултатът на определена партия. ЦИК и прокуратурата трябва да си влязат в ролята и да ускорят въвеждането на машинното гласуване.
И още нещо - 1 милион от общо 4 милиона румънски емигранти гласуваха в продължение на 3 дни в президентските избори - в близо 1000 секции и по пощата. Нашите са между 2 и 3 милиона, но много малка част успяват да се "вредят" заради малкия брой секции, отказа да се гласува повече дни и по пощат