Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нов закон създава сили за кибер отбрана

OFFNews 23 март 2018 в 11:38 6559 1

Нов закон създава сили за кибер отбраната

На фона на плачевното техническо ниво на въоръжените сили, намеренията на Министерството на отбрана да "вдъхне" нов живот на старата съветска бойна техника и идеите за връщане на казармата, държавата ще натовари министъра на отбраната с нови отговорности, свързани с високите технологии и кибер отбраната на страната.

Това става ясно от проект на Закон за кибер сигурност, който беше публикуван за обществено обсъждане. 

С текстовете на новия закон се предвижда военният министър да изгради, развие и поддържа способности за кибер отбрана. Те ще имат за задача да защитават комуникационните и информационни системи и системите за управление на националната отбрана и въоръжените сили при кибер атака или при хибридни въздействия. Министерството на отбраната заедно с МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление ще е отговорно и за осъществяването на кибер отбраната на страната при извънредно положение или при война.

Министерството на отбраната се задължава да провежда национални и международни учения и тренировки в областта на кибер отбраната, като новите кибер способности на страната ще бъдат неизменна част от отбранителните сили и плановете за операции на войската.

Ще бъде създаден и кибер резерв, в който ще се използва научният и образователен потенциал на страната. 

В момент, в който военният министър Красимир Каракачанов лансира идеята за възстановяване на строителни войски с образователен акцент върху "кирката и лопатата", не е ясно какви средства ще бъдат заделени и как ще бъдат привлечени специалисти, които да се влеят в силите за кибер отбрана.  

Новият закон за киберсигурност разписва функции и на МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление за действие при кибер кризи. Вътрешното ведомство си запазва правомощията по неутрализиране на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на информационната сигурност на стратегически важни обекти.

Към Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще бъде създаден координиращ орган - Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се отчита пред Европейската комисия за предприетите мерки по защита от кибер атаки. Съвет по кибер сигурност към Министерския съвет пък ще се грижи управление на системата за кибер сигурност.

Към отделните ведомства ще бъдат създадени екипи за реакция, които ще бъдат "вдигани на крак" при инцидент и ще се занимават с мониторинг на инциденти на национално равнище, ще подават сигнали за тревога или ще предупреждават за рискове и ще анализират инцидентите. За тези екипи има изискване да бъдат в тясно сътрудничество с частния сектор и доставчиците на електронни услуги. 

Екипите за реакция, както и кибер отбраната са основен елемент от Въпреки това подобни мерки вече бяха предвидени в Националната стратегия за кибер сигурност „Кибер устойчива България 2020”, която беше приета от правителството през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

23.03 2018 в 12:23

Може би е време да сменят онзи мушмул Явор Колев, специалист в борабата с Читанка и Замунда, с някой, който разбира нещо от сигурност.
 
X

Подкастът на OFFNews